Битва за Україну. День двадцять дев’ятий

Місяць тому о 5 ранку рф розпочала війну проти України

путін вважав, що його армію в Україні зустрічатимуть квітами, а натоміть їх зустріли тотальним спротивом у Харкові, Чернігові, Херсоні, Маріуполі, Миколаївщині, Одесі, Києві. Українці не здають жодного сантиметра своєї землі. І хоч ми пережили важкий місяць і далі буде також важко, проте вся Україна вірить в перемогу, вірить в ЗСУ. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні й Києві за двадцять дев’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

Генштаб: Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 24.03 орієнтовно склали: особового складу - близько 15800 осіб, танків ‒ 530 од, бойових броньованих машин ‒ 1597 од, артилерійських систем – 280 од, РСЗВ - 82 од, засоби ППО - 47 од, літаків – 108 од,

гелікоптерів – 124 од, автомобільної техніки - 1033 од, кораблі /катери - 4 од, цистерн з ПММ - 72, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 50. Спеціальна техніка - 16.

Сьогодні відбувся перший повноцінний обмін військовополоненими. Додому повертаються 19 українських цивільних моряків із рятувального судна "Сапфір", які були захоплені окупантами при спробі забрати наших військових з острова Зміїний – Ірина Верещук, віцепрем’єр міністр.

МОУ: Окупаційні війська за місяць війни з Україною здійснили 1804 авіаційних удари, випустили 467 оперативно-тактичних ракет наземного і морського базування по українській території, зокрема: 175 балістичних ракет типу «Іскандер», 183 крилаті ракети «Калібр»,

86 крилатих ракет класу Х,23 балістичні ракети, випущених з тактичних комплексів «Точка У».

Колону окупантів з танком та двома автомбілями "Тигр" укотре розбили захисики України в Чернігівській області - оперативне командування "Північ"

Захисники Миколаєва відсунули російських загарбників до кордону з Херсонською областю – Віталій Кім, голова ОВА

Голова Київської ОВА Олександр Павлюк:  Ми змогли покращити позиції в Ірпені, Макарові та селі Мощун. Противник продовжує втрачати живу силу та техніку на всіх напрямках.

Російські війська намагаються взяти місто Славутич штурмом, йде обстріл українських блок-постів. - Енергоатом.

На міській раді окупованого Херсона вивісили новий український прапор – міський голова

«УКРІНФОРМ»: Героїзм Херсона та його жителів вражає і надихає. Вони щодня доводять: ворогу в Україні нічого не світить.

У напрямку Бучі, Гостомеля є напівоточення, підковоподібно охопили 2,5 російські бригади. Встановлюється вогневий контроль нашої артилерії за шляхами постачання", – Олексій Арестович, радник керівника ОП

«УКРІНФОРМ»: Щодня з цих місць надходить різна інформація: радість – знову змінюється невизначеністю. Україна з нетерпінням чекає, коли ворога буде знищено й відкинуто на північному заході від столиці.

О 7 ранку біля морського порту м. Бердянськ Збройними силами України знищено великий десантний корабель "Орск" армії окупантів, пошкоджено ще два кораблі. Також знищено резервуар на 3000 тон палива. Пожежа перекинулась на склад боєприпасів ворога – Запорізька ОВА

«УКРІНФОРМ»: Це серйозна перемога. Вперше по ворожому флоту завдано потужного удару. Україні, як повітря, потрібні проти корабельні ракети. США сьогодні знову обіцяли…

Біля українського кордону перебувають близько чотирьох батальйонних тактичних груп збройних сил білорусі. – Генштаб

Секретар РНБО Олексій Данілов: Якщо білоруси прийдуть, тор назад вони підуть, як росіяни - у чорних поліетиленових пакетах. Їх на всіх вистачить.

В містечку Седнів Чернігівської області на території крохмального заводу проводиться знищення тіл загиблих солдатів росії. Тіла спалюються, стоїть страшенний сморід.

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

Станом на ранок 24 березня 2022 року загинуло 128 дітей, більше 172 поранено. Найбільше постраждало дітей у Київській - 64, Харківській - 43,  Донецькій - 43, Чернігівській - 32, Миколаївський - 24, місті Києві - 16, Житомирській - 15, Херсонській - 15 і Сумській - 14 областях - ОГП

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" спростувала розміщену на сайті МАГАТЕ інформацію про нібито силове утримання російських "спеціалістів-атомників" на Рівненській АЕС.

«УКРІНФОРМ»: Не знаючи, що робиться на атомних станціях України, особливо тих, що захопили російські загарбники, МАГАТЕ розміщає не правдиву інформацію у себе на сайті. І тепер стає зрозуміло, чому міжнародна організація не робить ніяких кроків для вирішення воєнних злочинів рф на українських АЕС.

Журналістка російського інтернет-видання The Insider Оксана Бауліна загинула під обстрілом російськими військами в Києві під час виконання редакційного завдання.

У Маріуполі загарбники захопили Храм Покрова Божої Матері московського патріархату і ведуть вогонь з його вікон.

Російські загарбники обстріляли село Явкине Баштанської громади на Миколаївщині - три людини загинули, 13 отримали поранення.

У Харкові загарбники обстріляли пункт надання гумдопомоги, щонайменше 6 загиблих і є поранені

Староста Старої Збур'ївки (Голопристанська ТГ Херсонщини) Віктор Маруняк три доби у полоні. Чоловіка сильно б'ють», - Сергій Данилов, український політолог, експерт Центру близькосхідних досліджень.

У Харківській ОВА назвали фейком «взяття» росіянами Ізюма, а в маріуполі вороги сіють фейки, що «Запоріжжя вже не приймає біженців, а Одесу взяла росія»

«УКРІНФОРМ»: Зазнаючи нещівних втрат у боях, рф вдається до фейків, але їх дуже швидко розвінчують українці.

Росія скоїла 148 злочинів проти журналістів та медіа в Україні за місяць повномасштабного нападу - Інститут масової інформації.

Вороги вивозять маріупольців до рф - під незаконну депортацію потрапили 15 тисяч людей

Агресор скидає на Луганщину ракети і фосфорні бомби, загинули четверо людей – Луганська ОВА

24 березня в Україні погоджено 7 гуманітарних коридорів. Крім того, військові рф не пропускають 40 автобусів через блокпост у Бердянську. Протягом 23 березня в різних регіонах працювали сім із раніше погоджених дев'яти гуманітарних коридорів. Евакуйовано понад 4,5 тисячі людей.

У Маріуполі під завалами будинку, у який влучив російський снаряд, загинула 11-річна гімнастка Катя Дяченко.

У Чернігові ворожі снаряди потрапили в машинну залу одного з харчових підприємств, пошкодивши магістральний аміакопровод. Концентрація випарів аміаку – в межах допустимої норми – Чернігівська ОВА

На ЧАЕС завезли російських пропагандистів: знімають фейкове кіно – Енергоатом

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

ВР запровадила кримінальну відповідальність за несанкціоноване розповсюдження інформації про направлення, переміщення міжнародної військової допомоги в Україну, рух та переміщення Збройних сил України чи інших військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану.

«УКРІНФОРМ»: Це треба було зробити – заперечень нема. Інше питання: чи можемо ми розраховувати на швидкий ефект.

Міністерство закордонних та європейських справ Словацької Республіки перенесло посольство Словаччини в Україні з Києва до Ужгорода та відновило тут роботу.

Рада врегулювала виплату пенсій у разі втрати годувальника для сімей військових

На Хмельниччині з початку війни 7 парафій, які раніше входили до УПЦ московського патріархату, переходять до Православної церкви України.

Більшість депутатів Енергодарської міської ради склали повноваження, аби не допустити створення «народних республік» на території міста під контролем країни-агресора.

Верховна Рада внесла зміни до низки законодавчих актів, які дозволять народним депутатам перебувати на військовій службі за контрактом у складі Збройних сил України, Сил територіальної оборони ЗСУ та добровольчих формувань територіальних громад у період дії воєнного стану.

У 2022 році скасували ДПА, ЗНО та інші вступні випробування – Рада ухвалила відповідний закон.

«УКРІНФОРМ»: Важко уявити, яких ще сфер життя в Україні не торкнулася війна

Верховна Рада призначила Миколу Сольського новим міністром агрополітики. За призначення Сольського проголосували 294 нардепи.

У Раді з фракції ОПЗЖ вийшли п’ятеро депутатів. Водночас із фракції «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» - один - Ярослав Железняк, парламентарій із фракції «Голос».

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків обіцяє 10 тис. грн з власної кишені тому, хто першим спіймає палія трави та запише на відео його вибачення перед громадою.

У Кам’янці-Подільському з 24 березня проходитимуть спеціальні благодійні покази сучасного українського кіно в межах V Міжнародного кінофестивалю «Бруківка». Усі зібрані кошти підуть на підтримку Збройних сил України.

«УКРІНФОРМ»: Душа відпочиває від таких новин, які наче з життя до 24 лютого 2022 року

Секретар РНБО Олексій Данілов закликав громадян не робити фото й відео українських воїнів, військових об'єктів, гуманітарних конвоїв, нагадавши про кримінальну відповідальність.

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

З початку війни від продажу військових облігацій залучили понад 26 мільярдів - - Сергій Марченко, міністр фінансів України.

МБРР надасть Україні додаткові $100 мільйонів для допомоги бізнесу

Рада звільнила імпорт від ПДВ та ввізного мита

Від початку широкомасштабного вторгнення в Україну було закрито з тих чи інших причин 29% торгових об’єктів/магазинів.

Понад 50% українців, які мали роботу до війни, сьогодні не працюють. У звичному режимі продовжують трудову діяльність 22% громадян.

«УКРІНФОРМ»: Насправді, це страшні цифри. Але ворог заплатить за все, в тому числі за безробіття – тим же самим у себе, нехай тільки санкції запрацюють в «проєктному» режимі.

Українським сільгоспвиробникам надали можливість отримати до 60 млн гривень кредиту під 0% в рамках розширеної програми «Доступні кредити «5-7-9%».

До бюджету надійшли понад $2 мільярди та €1 мільярд міжнародної допомоги - Сергій Марченко, міністр фінансів України.

«УКРІНФОРМ»: Саме ця допомога дозволяє уряду давати безпрецедентні пільги бізнесу в умовах війні. У підприємців задача №1: вижити.

У Харкові продають сертифікати на екскурсії містом після війни. Зібрані кошти підуть на допомогу ЗСУ.

«УКРІНФОРМ»: Дяка тим, хто ці сертифікати придумав і продає й тим, хто їх купує. Більше тут нічого не скажеш.

У п’яти районах Києва сьогодні з 10:30 до 13:00 працюють міні-ярмарки.

Верховна Рада звертається до міжнародної спільноти щодо необхідності вжиття додаткових спільних заходів з метою припинення агресії російської федерації проти України та запобігання розширенню цієї агресії на інші країни в Європі.

ДОПОМОГА СВІТУ УКРАЇНІ

Посольство України в Грецькій Республіці повідомило про відправку з Афін до Львова, Хмельницького, Івано-Франківська, Чернівців і Києва 250 тонн гуманітарної допомоги.

Український паралімпієць Ємельянов виставив «золото» Ігор-2020 на аукціон. Гроші підуть на спорядження для ЗСУ.

Актори Ештон Катчер та Міла Куніс зібрали понад $34 млн  у вигляді пожертвувань на гуманітарну допомогу Україні та тимчасове житло для українських біженців...

У Нідерландах вже облаштовано та доступно понад 27 тисяч місць для українців, які були вимушені залишити свої домівки через напад росії на Україну.

Канада та Європейський Союз допоможуть Україні й Молдові зміцнити кібероборону та посилити протидію дезінформації

В Україну почали надходити перші постачання військової допомоги на суму 800 млн доларів, яку затвердив президент США Джо Байден.

Рада ЄС ухвалила рішення про збільшення військової допомоги для України на 500 мільйонів євро, довівши таким чином загальну суму, що виділяється для оборонних потреб України в межах Європейського фонду миру, до 1 мільярда євро.

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

Санкції проти росії треба запроваджувати щотижня – Президент Зеленський

УПЛ вимагає заборонити трансляції матчів під егідою УЄФА на території росії

Варшава заблокувала банківські рахунки посольства росії в Республіці Польща.

США запровадили нові санкції проти 328 російських депутатів, державної думи та глави «сбербанку» з метою притягнення до відповідальності причетних до війни росії проти України

Велика Британія опублікувала нові санкції проти росії та Білорусі. Зокрема санкції вводять щодо "Газпромбанка", "Россельхозбанка", "Альфа-банка", "СМП Банка", РЖД, "Совкомфлота", "РусГидро" та оборонних підприємств. Персональні санкції наклали на голову «Сбербанка» Германа Грефа, російського мільярдера Олега Тінькова, олігарха Євгєнія Швідлера. Під санкції також потрапили Міністерство оборони Білорусі та Мінський тракторний завод.

Дві яхти російського мільярдера Олексія Кузьмічова затримали у Франції після включення бізнесмена до списку санкцій Євросоюзу. Судна оцінюються у €20 млн та 50 млн відповідно.

Автомобільний концерн Renault припинив діяльність в росії.

«УКРІНФОРМ»: Для того, щоби примусити французів це зробити, знадобилися серйозні зусилля і українського МЗС, і світової громадськості. Тож краще пізно…

Міжнародна асоціація органів страхового нагляду (IAIS) призупинила членство російської федерації та республіки білорусь у її складі.

РЕАКЦІЯ СВІТУ І УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

Президент України Володимир Зеленський виступив на саміті НАТО і наголосив, що Україні потрібна військова допомога - без обмежень.

«УКРІНФОРМ»: Президент зазначив принципове важливе, чого чекали давно: «Більше ніколи, прошу вас, ніколи не кажіть нам, що наша армія не відповідає стандартам НАТО. Ми показали, на що здатні наші стандарти. І як багато ми можемо дати загальній безпеці у Європі та світі».

Президент Зеленський у відеозверненні на саміті країн "Групи семи" : Краще зараз дати Україні підтримку зброєю, якої ми реально потребуємо, ніж потім шукати зброю ще й для інших країн – Грузії, Молдови, країн Балтії, Польщі, країн Центральної Азії. Що швидше станеться саме так, як ми просимо, то швидше на сході Європи буде мир. Це в наших інтересах. Це у ваших інтересах. Це в інтересах усіх демократій. Свобода повинна бути озброєною. Життя має перемогти смерть.

«УКРІНФОРМ»: Президент також зауважив, що загроза масштабного застосування російською федерацією хімічної зброї в Україні є цілком реальною.

Повномасштабна російсько-українська війна – це фундаментальний виклик для європейської системи безпеки, адже російська федерація прагне розпочати наступ на європейські держави в разі перемоги над Україною - Президент Зеленський під час виступу в Риксдагу Швеції

Війна, яку росія розпочала проти України, може обернутися найбільшою поразкою для самої росії. Результат цієї війни вже зараз не є таким, який очікував кремль - Жозеп Боррель, високий представник ЄС.

Санкції, які Захід запровадив проти росії, є безпрецедентними, але реалії показали, що цього замало. Київ потребує допомоги, адже якщо росію не зупинити в Україні, то незабаром путін вдарить по Варшаві, Хельсінкі й Бухаресту – Матеуш Маровецький, прем’єр-міністр Польщі.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль закликав Естонію, Латвію та Литву долучатися до відновлення України.

Генеральна Асамблея ООН на спеціальному надзвичайному засіданні, що проходило 23–24 березня, ухвалила в четвер резолюцію «Гуманітарні наслідки агресії проти України».

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, Голова Саейму Латвії Інара Мурнієце, Спікер Сейму Литви Вікторія Чмілітє-Нільсен та Голова Рійгікогу Естонії Юрі Ратас підписали спільну заяву про об’єднання зусиль для припинення російської агресії.

Польська нафтогазова компанія PGNiG не має наміру платити росії за газ у рублях, як цього почав вимагати путін, оскільки це не передбачено чинним контрактом з Газпромом.

«УКРІНФОРМ»: Польща не перша серед країн, які прийняли це принципове рішення. Схоже, авантюра путіна закінчується тим, що рф таки отримає ембарго на експорт енергоносіїв ще раніше, ніж це передбачалося.

Міністр енергетики України Герман Галущенко закликав Захід зосередитися на трьох напрямках протидії росії в енергетичній сфері, в тому числі запровадити нафтове ембарго.

Союзники по НАТО почули запит щодо надання Україні одного відсотка від танків та літаків, що знаходяться на озброєнні країн Альянсу, і продовжать нарощувати військову допомогу Україні, але конкретизація видів озброєння, що його союзники передають Україні, на їхню думку, не є доцільною з оперативної точки зору.

Україна закликає лідерів ЄС, НАТО і G7 врятувати маріупольців від російського варварства

НАТО надасть Україні військову допомогу у вигляді протитанкового й протиракетного озброєння, дронів, а також обладнання для захисту від біологічних, хімічних, радіологічних та ядерних загроз - Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО.

Глави держав та урядів країн НАТО, які зустрілися сьогодні у Брюсселі, підтвердили чинність політики «відкритих дверей» НАТО у нових стратегічних обставинах - Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО

«УКРІНФОРМ»: Принципово важливий момент. Звісно, ніхто зараз не скаже, коли Україну приймуть НАТО. Але головне, що ультиматум Кремля отримав чергову відсіч.

Президент Світового конґресу українців (СКУ) Павло Ґрод, перебуваючи з візитом у Брюсселі напередодні саміту лідерів країн НАТО, засідання Ради Європи та зустрічі лідерів G7, закликав світову спільноту надати Україні необхідну допомогу та озброєння для відсічі агресії рф.

Хакерська група Anonymous зламала ресурси Центробанку росії і обіцяє оприлюднити десятки тисяч таємних файлів.

«УКРІНФОРМ»: Якби не війна, то можна було би закликати зацікавлених осіб займати місця у залі – обов’язково х поп-корном!

Нижня палата польського парламенту ухвалила резолюцію, в якій засудила дії рф в Україні, назвавши їх злочинами проти людяності та актами геноциду.

Мер Нью-Йорка Ерік Адамс узяв участь у церемонії підняття американського та українського прапорів на Мангеттені. Прапор майорітиме там до самої української  перемоги.

Міністерство закордонних справ Латвії внесло до списку небажаних осіб 25 російських культурних діячів за пропаганду війни та агресії проти України.

Рада Безпеки ООН відхилила підготовлений росією проєкт резолюції про надання «допомоги» та «захист» цивільного населення в Україні.

«УКРІНФОРМ»: У нас інше запитання: що досі робить ТАКА росія в Радбезі ООН?

У Києві перебуває міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас - Олексій Резніков, міністр оборони України.

«УКРІНФОРМ»: Резніков зазначив, що це перший іноземний міністр оборони, який приїхав до української столиці з 24 лютого. Цікаво, хто буде наступним сміливцем. ...> Візит мого литовського колеги - це не просто жест підтримки. Ми маємо від Литви дуже конкретну допомогу. Нагадаю: саме офіційний Вільнюс першим передав нам партію ПЗРК Stinger. Ще до повномасштабного вторгнення. І ця партія наразі активно використовується за призначенням.

Уряд Сполучених Штатів Америки на підставі аналізу зібраних фактів визнав дії російської федерації в Україні воєнним злочином – Ентоні Блінкен, держсекретар США

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ ТА В БІЛОРУСІ

Команда фахівців не з росії, які брали участь у запуску британських супутників зв'язку OneWeb, залишила космодром Байконур - Росбалт

За останні два тижні понад 20 підприємств воєнно-промислового комплексу російської федерації були вимушені повністю або частково призупинити свою діяльність через відсутність комплектуючих.

«УКРІНФОРМ»: Наша найближча задача забезпечити зміну слова «призупинити» на «зупинити»

Вивезеним до рф українцям «пропонують» роботу на Сахаліні – розвідка

У російській республіці Карачаєво-Черкесія 20 березня жінки перекрили рух на мосту в станиці Зеленчуцькій, вимагаючи інформацію про своїх дітей та братів, які проходили військову службу за контрактом у в/ч-01485 міноборони рф.

Вище військове керівництво РФ відмовлялося від спілкування зі своїми колегами зі США протягом останнього місяця.

«УКРІНФОРМ»: Це дуже тривожна інформація. Відсутність контакту збільшує ймовірність виникнення небезпеки на «ядерному» рівні.

Роскомнагляд оголосив про блокування в країні сервісу Google News через те, що він дає доступ до матеріалів з "недостовірною" інформацією про війну росії проти України.

Окупаційна влада Криму вирішила "націоналізувати" кримську нерухомість українців, які підтримують Україну у війні з рф.

«УКРІНФОРМ»: Все віддадуть негідники, ще й компенсацію виплатять.

Туроператори почали пропонувати росіянам тури за кордон для оформлення банківських карток Visa та Mastercard іноземних банків.

«УКРІНФОРМ»: Чекаємо реакції партнерів України. Ршисти мають бути позбавлені такої можливості.