Зеленський пропонує G7 три кроки для подолання російської агресії

Президент Володимир Зеленський просить світ не давати авансів російській федерації та іншим порушникам міжнародного права й назвав три необхідних кроки для подолання російської агресії.

Про це він заявив у відеозверненні на саміті країн "Групи семи", повідомляє кореспондент Укрінформу.

«І я підкреслюю це: жодних авансів такій російській державі! Ніколи знову. Будь-які кроки в її сторону або в сторону будь-якого іншого порушника міжнародного права мають відбуватись тільки після їхніх кроків до миру, до загальновизнаних правил. І на основі системи превентивного стримування», - сказав глава держави.

Водночас він подякував країнам G7 за «безпрецедентне єднання» і висловив переконання, що вдасться зупинити війну.

«Ми зможемо зробити вашу Групу семи не просто Великою сімкою, а Великою сімкою миротворців», - підкреслив він.

За його словами, для цього потрібно реалізувати три пропозиції України.

Так, він наголосив, що треба щотижнево посилювати санкції проти росії, поки вона не зупиниться і не поверне мир.

По-друге, як зауважив Президент, потрібно взяти участь у створенні нової системи реальних і дієвих гарантій безпеки для України, для всього регіону, гарантій, які можуть зупинити будь-якого агресора за 24 години.

«Ми запропонували створити таке обʼєднання – U-24. Це те, що дійсно потрібне світу. Не тільки для того, щоб превентивно зупиняти війну або бойові дії, які вже почались. Але й для того, щоб надавати допомогу державам, які потерпають від стихійного лиха, яких потрібно підтримати під час пандемії, які зіштовхуються з міграційними або продовольчими кризами», - відзначив Зеленський.

Глава держави переконаний, що світ потребує нових дієвих альянсів, нових ефективних гарантій.

Третім кроком він назвав якнайшвидше відновлення України після війни і запропонував G7 взяти участь у такому проєкті.

«Але спочатку – озброєння для України. Спочатку – щотижнево посилювати санкції проти росії. Тобто, спочатку – мир. У нас є сила, щоб це зробити. У вас є сила, щоб це зробити. Тож, хай буде мир», - наголосив він.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Фото: ОП