Росіяни розграбували в Чорнобилі новітню лабораторію вартістю €6 мільйонів

Фото

Російські загарбники розграбували та знищили новітню Центральну аналітичну лабораторію за 6 мільйонів євро, розташовану у зоні відчуження навколо Чорнобильської АЕС.

Про це повідомляє у Державне агентство з управління зоною відчуження, передає Укрінформ.

"Російські окупанти розграбували та знищили новітню Центральну аналітичну лабораторію в Чорнобиль, яка є унікальним комплексом з потужними аналітичними можливостями, може надавати послуги на будь-якому етапі поводження з РАВ, від кондиціонування до захоронення, а також на стадії досліджень та розробки технологій", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що проєкт був спрямований на вдосконалення інфраструктури з поводження з радіоактивними відходами, його реалізовано завдяки Інструменту ЄС зі співробітництва у сфері ядерної безпеки у 2015 році. У лабораторії було майже 100 одиниць найсучаснішого коштовного аналітичного обладнання, аналогів якому немає у Європі.

Лабораторія виконувала стратегічні, унікальні функції:

  • проведення характеризації проб радіоактивних відходів із Чорнобильської зони відчуження за фізичними, хімічними та радіаційними показниками;
  • аналітична допомога при проведенні перевірки відповідності стану упаковок кондиціонованих відходів до специфікацій;
  • розробка необхідних методик для здійснення контролю та стандартизації.
  • надання аналітичних послуг у питаннях державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки та контролю за виконанням ліцензійних умов при здійснення діяльності у сфері поводження з РАВ;
  • консультаційна підтримка органів державного управління у питаннях щодо шляхів реалізації Концепції розвитку зони відчуження (перезахоронення РАВ, вибір майданчика для створення могильника РАВ, моніторинг зони відчуження тощо);
  • експертно-аналітична та методична підтримка учасників процесу поводження з РАВ (об’єкти зони відчуження, НАЕК «Енергоатом» тощо).

На базі лабораторії зберігалися високоактивні проби та зразки радіонуклідів, які сьогодні перебувають в руках ворога. 

Як повідомляв Укрінформ, ЧАЕС захоплена російськими військами 24 лютого. У неділю, 20 березня, проведено часткову ротацію персоналу Чорнобильської атомної електростанції та евакуацію осіб, які перебували на території тимчасово захопленої російськими військами станції.