Верещук попередила загарбників про неминуче покарання за обстріли гуманітарних колон

Російські військові, які обстрілюють гуманітарні колони, постануть перед судом.

Про це заявила віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук, повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт Мінреінтеграції.

«Як міністр, який займається міжнародним гуманітарним правом, я сама готова свідчити в суді. Коли війна закінчиться, для військових злочинців усе тільки почнеться», – попередила ворогів Верещук.

За її словами, Україна постійно нагадує російській стороні про дотримання міжнародного військового і гуманітарного права. Процес виконання та порушення домовленостей фіксується щодня, а також кожного вечора складається реєстр порушень. В ньому – всі випадки обстрілів, бомбардувань, нападів на гуманітарні конвої, вантажі, викрадення людей. Ці звіти скеровуються до Організації Об’єднаних Націй та Міжнародного комітету Червоного Хреста.

«Ми постійно ведемо перемовини з представниками окупанта про гуманітарні коридори та повернення наших людей, але ці процеси не завжди проходять передбачувано та вдало. Вже після всіх узгоджень і дозволів з російської сторони знаходяться люди, які приймають рішення обстрілювати колони з гуманітарним вантажем або евакуаційні коридори. При цьому вони добре знають, що вчиняють заборонені дії», - сказала представниця уряду.

Як повідомлялося, 21 березня російські загарбники відкрили вогонь по колоні, що йшла "зеленим коридором" із Маріуполя, постраждали четверо дітей.