Ворог може ховати вибухівку в дитячих іграшках - як поводитись із підозрілими предметами

Інфографіка

В Офісі Омбудсмана дали поради громадянам, як діяти, якщо вони виявили підозрілі предмети на вулиці.

Про це поінформував Офіс Омбудсмана у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«​Будьте обережні! Окупанти можуть маскувати вибухівку у вигляді дитячих іграшок, коробок, портфелів, пакунків, згортків та інших предметів, розкиданих у громадських місцях», – йдеться у повідомленні.

Серед ознак, що вказують на належність предмета до вибухового пристрою, – знаходження у місцях із масовим перебуванням людей без нагляду валізи, пакунка, коробки тощо; зовнішня схожість на боєприпаси та піротехнічні вироби; наявність розтяжок, дротів, що тягнуться від предмета, мотузок, скотчу.

Також до цих ознак належать: наявність джерел живлення (батарейки, акумулятори), антен із радіопристроєм, годинникового або електронного таймера; наявність підозрілих звуків (цокання годинника, сигнали через певний проміжок часу); характерний запах (гасу, розчинника, пально-мастильних і хімічних матеріалів тощо).

До цих ознак належать і наявність деталей, що не відповідають прямому призначенню, та наявність сторонніх підозрілих предметів у дверях, вікнах, дереві, закріплених за допомогою дроту, ниток, важелів, шнурів тощо.

Громадянам радять звертати увагу на предмети, що схожі на вибухові пристрої. Офіс Омбудсмана оприлюднив кілька відповідних фото.

У відомстві також дали громадянам поради на випадок, якщо вони побачать підозрілий предмет у публічному місці.

«Не чіпайте залишені без нагляду речі на вулиці та у будь-яких громадських місцях. Відійдіть на безпечну відстань від підозрілого предмета та відведіть інших людей. Позначте та обгородіть предмет. Сфотографуйте предмет. Повідомте екстрені служби 101 та 102», – уточнюється у повідомленні.

Також громадянам радять, якщо вони побачили особу, яка залишила такий предмет, запам’ятати її зовнішність, одяг, автотранспорт та номерні знаки.

Як повідомляв Укрінформ, росія 24 лютого розпочала масштабне вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.