Українців закликають не ігнорувати сигнали повітряної тривоги

Коли лунає сигнал повітряної тривоги, ігнорувати його не слід, адже точно йдеться про небезпеку.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю РБК-Україна розповів речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

«Коли ми подаємо сигнали тривоги, то це точно достовірні дані. Тому ігнорувати їх – це на свій страх і ризик. Звичайно, краще як мінімум відійти подалі від військових об'єктів, які можуть бути цілями. Але, як ми бачимо, противник завдає ударів і по телевежах, і по спорудах ОДА, біля яких люди люблять гуляти з колясками, і так далі. Завдання влади – попередити, що летить ракета. Більшість ракет ми виявляємо, бачимо звідки здійснюють пуски і напрямок польоту. Якщо вона летить, наприклад, з Криму в напрямку Києва, то по дорозі поетапно включається повітряна тривога. За алгоритмом ми прораховуємо, куди вона може влучити. Але зафіксовані й випадки, коли пуски робилися зі стратегічних ракетоносців, навіть з Каспійського моря – це дуже важко відстежити. Тому в будь-якому разі, коли йде сигнал повітряної тривоги – то треба вживати заходів власної безпеки», - пояснив Ігнат.

Він також зауважив, що точність російських ракет наразі під великим питанням, адже вони можуть втратити ціль і просто впасти на житлові будинки. А оскільки українська ППО збиває ракети, дотримання правил безпеки під час повітряної тривоги може врятувати життя і здоров’я.

24 лютого президент рф путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запровадили воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію.