Повітряні сили ЗСУ зберегли від ракетних ударів ворога майже всю техніку та людей

Україна готувалася до всіх можливих сценаріїв нападу рф, тож Повітряні сили ЗСУ на початку війни вивели з-під ракетного удару ворога майже всю техніку та людей.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю РБК-Україна розповів спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"На початку повномасштабної війни 24 лютого ворог завдав масований ракетний удар. В хід пішли ракети "Калібр", "Іскандер", Х-55, Х-101 та інші. Першими цілями стали наші Повітряні сили: радіолокаційні станції, зенітні ракетні війська, військові аеродроми та авіація. Плюс противник намагався уразити командні пункти. Вони планували вивести все з-під контролю. Однак ми готувалися до таких сценаріїв, спрацювала розвідка, тому успішно вивели з-під удару майже всю техніку та людей", - повідомив речник.

Він також зауважив, що російське міноборони звітує про нібито знищення 90% українських аеродромів та майже всіх зенітних ракетних військ.

"Якщо так, то яким чином ми за два дні збили 16 цілей і продовжуємо їх знищувати? Ворог не має домінуючого положення в нашому небі. Частково він контролює повітряний простір, бо навезли дуже багато С-300, "Буків" і "Панцирів", але їх поступово знищують і "Байрактари", і артилерія", - наголосив Ігнат.

За його словами, небо над Києвом, Житомиром та Харковом - це основні точки заходу ворожої авіації. Вони регулярно, як по годиннику, заходять великою групою літаків і, не входячи в зону ураження української ППО, бомблять передусім мирне населення. Однак ЗСУ знають, де це відбувається, беруть до уваги, оперативно коригують свою роботу і відпрацьовують по ворогу.

Речник нагадав, що захоплені російські пілоти самі зізнаються українським слідчим органам, що їхнє командування дало команду бомбити мирні будинки, яку вони виконували.

"У них усіх є легенда при потраплянні до полону. Однак більшість населення РФ підтримує дії терориста Путіна, вони не проти, аби нас знищували. Російські пілоти нічим не відрізняються від того населення", - зазначив Ігнат.

Як повідомляв Укрінформ, загальні бойові втрати противника з 24 лютого до 18 березня орієнтовно становлять: особового складу – близько 14 200 осіб, танків ‒ 450, бойових броньованих машин ‒ 1448, артилерійських систем – 205, РСЗВ – 72, засобів ППО – 43, літаків – 93, гелікоптерів – 112, автомобільної техніки – 879, кораблів /катерів – 3, цистерн з ПММ – 60, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 12, спеціальної техніки – 11. Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.