НБУ закликав учасників Віденської ініціативи посилити фінансовий тиск на росію

Національний банк закликав учасників об’єднання “Віденська ініціатива” не лише фінансово підтримати Україну, а й посилити тиск на державу-агресора.

Про це за результатами екстреного засідання наглядового комітету Віденської ініціативи (Vienna Initiative) повідомляє пресцентр НБУ, передає Укрінформ.

Як зазначається, позачергове засідання було ініційоване учасниками-членами Vienna Initiative з огляду на невідкладну потребу підтримати Україну у зв’язку з російською військовою агресією. Йшлося про надання фінансової підтримки державі та українським біженцям, а також про вплив запроваджених проти рф санкцій на банківські групи країн Центральної, Східної та Південно-Східної Європи.

Заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук закликав учасників зустрічі приєднатися до протидії російській агресії на фінансовому фронті. "Деякі з учасників Віденської ініціативи – це банки, які все ще працюють в росії і кажуть, що для них недоцільно виходити з російського ринку. Більше того, деякі установи знаходять способи пом’якшити вплив санкцій. Це, безумовно, опосередковано сприяє воєнній агресії рфї та руйнуванню українських міст, вбивствам мирного населення, зокрема дітей та літніх людей. Я звертаюся до всіх вас із проханням не стояти осторонь, доки росія вчиняє військові злочини в Україні. Кожен із вас може зробити свій внесок у припинення кровопролиття та страждань українців, які захищають не лише свою незалежність, а й основні цінності та принципи вільного світу", – наголосив Ніколайчук.

Керівництво Нацбанку також поінформувало про вжиті заходи для забезпечення безперебійного функціонування фінансової системи держави в умовах воєнного стану та подякувало міжнародним партнерам за вже надану допомогу.

Віденську ініціативу започаткували в січні 2009 року, у розпал світової фінансової кризи, задля координації зусиль у сфері кризового менеджменту та регулювання проблем фінансового сектору країн Центральної, Східної та Південно-Східної Європи. Ініціатива об’єднала учасників державного та приватного секторів. Її членами є міжнародні фінансові установи (ЄБРР, ЄІБ, МВФ, Світовий банк); установи Європейського Союзу (Єврокомісія, Європейський центральний банк як наглядач); великі транскордонні банківські групи країн походження та розташування; найбільші європейські банківські групи, які працюють у країнах із ринками, що формуються.

Як повідомлялося, 24 лютого російський президент путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська одночасно перетнули українські кордони з півночі, сходу та окупованого Криму. Вони руйнують міста, обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, житлові будинки, вбивають мирне населення.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.