Незалежний нагляд за ядерною і радіаційною безпекою на ЗАЕС не здійснюється

Держатомрегулювання не здійснює нагляд за ядерною та радіаційною безпекою на Запорізькій атомній електростанції через потенційну небезпеку для інспекторів, а також пошкодження робочих місць інспекторів в результатів обстрілу та захоплення станції військами рф.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Державної інспекції ядерного регулювання України у Телеграмі.

Зазначається, що Запорізька АЕС та місто Енергодар вже сьому добу поспіль перебувають під контролем російських військових формувань. Поточний стан енергоблоків без змін: працюють два енергоблоки, два енергоблоки в ремонті, решта – зупинені.

Дві високовольтні лінії 750 кВ (Запорізька та Південно-Донбаська) досі не підключені, ведуться перемовини щодо можливості відновлення пошкоджених високовольтних ліній. Це питання ускладнене активними бойовими діями у місцях пошкоджень ліній.

Оперативний персонал контролює стан енергоблоків та забезпечує їх безпечну експлуатацію згідно з вимогами експлуатаційної документації. Відбувається постійна ротація як оперативного, так і денного персоналу.

Продовжуються обходи персоналом майданчика ЗАЕС та прилеглих територій з метою виявлення та знешкодження небезпечних предметів, що з’явилися у результаті обстрілу та захоплення російськими військами Запорізької АЕС.

У Держатомрегулюванні наголошують, що будь-які вибухонебезпечні предмети на АЕС несуть пряму загрозу безпеці не лише персоналу, а й АЕС в цілому.

Автоматизована система радіаційного контролю АЕС та автоматизована система контролю радіаційного стану в санітарно-захисній зоні та зоні спостереження працюють у штатному режимі, змін радіаційного стану на майданчику АЕС, в зоні спостереження та санітарно-захисній зоні не зафіксовано.

Офіційна інтернет сторінка Запорізької АЕС досі не працює.

Як повідомлялося, російські війська захопили ЗАЕС у ніч на 4 березня. Станцію штурмувала ворожа колона, в складі якої було близько 100 одиниць техніки.

Енергоатом оприлюднив звернення до світової спільноти із попередженням, що ці обстріли є порушенням ядерної та радіаційної безпеки найбільшого в Європі ядерного об'єкта, що може призвести до тяжких та трагічних наслідків для всього світу.

Дані з систем гарантій, встановлених для моніторингу ядерного матеріалу на Чорнобильській та Запорізькій атомних електростанціях, перестали надходити до МАГАТЕ.