Ситуація у Чорнобилі дуже небезпечна як для Європи, так і для росії – Подоляк

Дії російських загарбників на Чорнобильській АЕС є загрозою як для Європи, так і самої росії. Світ має набагато сильніше тиснути на російську федерацію.

Про це заявив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк у коментарі ЗМІ, повідомляє Укрінформ.

«Ситуація у Чорнобилі загалом дуже небезпечна. Через дії окупантів там припинено стабільне енергопостачання об'єктів, які просто не повинні залишатися без енергопостачання. Це загроза для всієї Європи. І, звісно, ​​для самої росії”, - сказав він.

Водночас, Подоляк упевнений, що якщо росіяни розпочали війну за підкорення сусідів у дусі воєн середньовіччя, то в такій ідейній рамці абсолютно немає місця сучасній науці, сучасній інфраструктурі.

Тому, за його словами, не дивно, що загарбники стріляють у атомні блоки, ведуть бої на майданчиках ядерних об'єктів, ламають енергопостачання.

«Усі ці об'єкти їм не зрозумілі і можуть бути використані як об'єкти шантажу», - відзначив радник голови ОП.

Крім того, він нагадав, що МАГАТЕ перестало отримувати обов'язкові дані з моніторингової системи безпеки. Тобто, якщо раніше у світової спільноти під рукою завжди була картинка того, що відбувається на ЧАЕС, то наразі ніхто не розуміє, що там відбувається.

«І якщо це так, тому, світ має набагато сильніше тиснути на росію, щоб буквально видавити окупантів з України. Чим довше російські війська знаходяться на території нашої країни, тим більше ці люди із середньовіччя створять проблем для всіх в Європі та для себе”, - наголосив Подоляк.

Як повідомлялося, Запорізька АЕС перебуває під контролем російських загарбників з 4 березня. Чорнобильську АЕС окупанти захопили 24 лютого, відтоді на атомній станції немає можливості змінити персонал.

Внаслідок дій російських окупантів ЧАЕС повністю знеструмлена. Бойові дії тривають. У зв'язку з цим провести ремонтні роботи та відновити енергоживлення поки що неможливо.

Дані з систем гарантій, встановлених для моніторингу ядерного матеріалу на Чорнобильській та Запорізькій атомних електростанціях, перестали надходити до МАГАТЕ.

24 лютого президент росії путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні ввели воєнний стан та оголосили загальну мобілізацію.