Нацбанк врегулював діяльність небанківських фінустанов на період воєнного стану

Національний банк України на час дії воєнного стану врегулював діяльність учасників ринку небанківських фінансових послуг, небанківських фінансових груп, платіжного ринку, колекторських компаній та юридичних осіб, які отримали ліцензію на надання банкам послуг з інкасації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НБУ.

Так, Нацбанк не застосовуватиме заходи впливу до зазначених учасників ринку за: порушення строків надання звітності, в тому числі фінансової; порушення вимог щодо наявності власного капіталу; порушення вимог щодо подання документів та надання інформації регулятору, які передбачені нормативно-правовими актами.

До страховиків не застосовуватимуться заходи впливу за порушення обов’язкових критеріїв і нормативів достатності капіталу та платоспроможності, ліквідності, прибутковості, якості активів та ризиковості операцій страховика.

До кредитних спілок не застосовуватимуться заходи впливу за порушення обов’язкових фінансових нормативів та вимог, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами кредитних спілок. Також НБУ не застосовуватиме заходи впливу за порушення строків проведення чергових загальних зборів членів кредитної спілки за підсумками 2021 року.

До фінансових компаній-гарантів не застосовуватимуться заходи впливу за порушення обов’язкових фінансових нормативів та вимог, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами.

До небанківських фінансових груп, відповідальної особи, інших учасників небанківської фінансової групи не застосовуватимуться заходи впливу за порушення вимог щодо достатності регулятивного капіталу, складання та подання консолідованої та субконсолідованої звітності та інформації.

В НБУ підкреслили, що заходи впливу не вживатимуться, якщо порушення сталося, починаючи з 24 лютого 2022 року та спричинені негативним впливом військової агресії Російської Федерації проти України. "Незважаючи на дію воєнного стану, учасники ринку небанківських фінансових послуг зобов'язані виконувати свої зобов'язання перед клієнтами", - наголосили у Нацбанку.

Як повідомлялося, Національний банк дозволив банкам не враховувати несплату за кредитами як прострочення протягом дії воєнного часу та 30 днів після цього, якщо несплата пов’язана з російською агресією.