Якщо українці затримали солдатів РФ – інструкція МВС

Інфографіка

Радник голови МВС України Антон Геращенко виклав інструкцію для цивільних осіб, які затримали солдатів із РФ.

Як повідомляє Укрінформ, цю інструкцію він розмістив у Телеграмі.

«Російські солдати, окупанти, що покрили себе незмивною ганьбою, розбігаються в різні боки і блукають лісами та полями України. Їхнє життя треба берегти. Вони необхідні для обмінного фонду полонених. Якщо Ви побачили голодного російського солдата, готового здатися в полон, спочатку запропонуйте йому віддати його зброю, потім ведіть його в місцеву сільраду до старости. Або до офісу місцевої ОТГ», - написав Геращенко.

Якщо офіс ОТГ знаходиться далеко або це небезпечно, необхідно покликати на допомогу і обов'язково набрати номер гарячої лінії збірного пункту полонених Міністерства оборони.

В інформаційній листівці уточнюється, що якщо російський солдат готовий здатися в полон, треба сказати йому, щоб він підняв руки вгору і ліг на землю.

Потім необхідно обшукати полоненого, переконатися, що у нього немає (іншого – ред.) зброї, наказати йому встати та конвоювати, дотримуючись дистанції у два метри.

Геращенко також нагадав громадянам номер телефону «гарячої лінії» щодо прийому полонених загарбників – +380 894201863.

Як повідомлялося, 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок вторгнення до України. Введено воєнний стан. Глава Української держави Володимир Зеленський підписав указ про загальну мобілізацію.