Від 15 років до довічного: Рада посилила покарання за держзраду та диверсію під час війни

Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за злочини проти основ національної безпеки України в умовах дії режиму воєнного стану" (№7116).

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на Інформаційне управління Апарату ВРУ, відповідне рішення ухвалено на засіданні парламенту в четвер.

Так, документ передбачає у статтях 111 та 113 Кримінального Кодексу України максимальне покарання за державну зраду та диверсію в умовах воєнного стану у вигляді позбавлення волі на строк 15 років або довічне позбавлення волі з обов’язковою конфіскацією всього майна.

Окрім цього, забороняється будь-яка амністія до осіб, які скоїли державну зраду та диверсію.

Очікується, що головним результатом ухвалення закону стане посилення кримінальної відповідальності та справедлива відповідь тим особам, які вчинять державну зраду або диверсію на території України у воєнний час.

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення.

Російські війська вбивають мирне населення, обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, ракети влучають в житлові будинки українців.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Збройні Сили України за підтримки всього народу мужньо протистоять агресії.

Україна офіційно направила позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі. Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан ініціював початок розслідування ситуації в Україні.

38 країн звернулися із спільним зверненням до Міжнародного кримінального суду (МКС) провести розслідування військових злочинів Росії в Україні.