У Держспецзв'язку дали поради із використання пристроїв в умовах інформаційно-психологічної війни

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації закликає громадян України бути надзвичайно обережними в умовах інформаційно-психологічної війни.

Як передає Укрінформ, про це Держспецзв'язку повідомляє у Телеграмі.

“Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA, що функціонує в складі Держспецзв'язку, закликає українців бути надзвичайно обережними вумовах інформаційно-психологічної війни”, - ідеться у повідомленні.

Українцям дали низку простих порад, які потрібно виконувати.

Зокрема, необхідно уважно слідкувати за підключеними пристроями в месенджерах та будь-яких акаунтах (наприклад, Google, Microsoft), у разі появи невідомого пристрою негайно відмикати його та змінювати пароль до облікового запису.

Також увімкнути двофакторну аутентифікацію, якщо вона була вимкнутою, встановити додатковий PIN-код або пароль на вхід.

Крім того, повідв'язувати пристрої, які залишилися в іншому місті, так як їх може використати ворог.

"У випадку отримання підозрілих повідомлень від когось знайомого спробувати зв'язатися з цією людиною іншим шляхом та виконати голосову перевірку. Якщо з голосом щось не те, то перевірити певними голосовими запитаннями, відповідь на які знає лише ваш знайомий. При відсутності відповідей, вважати цей обліковий запис скомпрометованим та заблокувати його до кінця воєнних дій", - порадили фахівці.

Користуватися лише месенджерами з підтримкою End-to-End Encryption чи Peer-to-Peer Connection та не розповсюджувати чутливу інформацію, особливо про місцезнаходження українських військових та техніки.

"Залишатися пильними, зберігати спокій та не вірити фейкам", - додали у Держспецзв'язку.

Як повідомляв Укрінформ, в СБУ заявили, що відомство не запроваджує жодних нових правил комунікації, і що всі системи зв’язку та месенджери працюють у штатному режимі. Раніше у Інтернеті з’явилася інформація, начебто в Україні у зв’язку з обставинами з’являються нові правила комунікації. Зокрема нібито будуть записуватися усі записи телефонних дзвінків, усі повідомлення та дзвінки від WhatsApp і нібито буде вестися моніторинг Твіттера і Фейсбука тощо.