НАН закликає наукову спільноту припинити співпрацю з російськими вченими

Національна академія наук України закликає міжнародну академічну спільноту повністю припинити наукову співпрацю з російськими вченими.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у зверненні Ради молодих вчених НАН України до міжнародної академічної спільноти щодо війни Російської Федерації проти України, опублікованому у Фейсбуці.

"Дорогі колеги! У час, коли незламне військо України та весь наш народ дають достойну відсіч у нерівному двобої з однією з найсильніших світових потуг – кримінальним автократичним російським режимом, ми щодня отримуємо теплі листи підтримки від наших колег – науковців з-за кордону, за які ми щиро вдячні. Оскільки всі запитують, чим вони можуть нам допомогти, то вважаємо за потрібне наголосити на наших пріоритетах", - зазначають автори звернення.

Українські вчені зауважують, що "російська академічна спільнота в сучасних умовах активно сприяє російському режимові не лише в нагнітанні нової гонки озброєнь, а й у глобальному просуванні офіційної імперської політики Росії".

На додачу до санкцій щодо агресора українські вчені вважають важливим припинення усіх форм наукової співпраці з російськими вченими: від грантового фінансування до публікації результатів досліджень у міжнародних виданнях.

"Збройні сили України нині перебувають на передньому краї боротьби не лише за свою державу, а й за спільне благо всього прогресивного людства. Кожен, хто поділяє наші цінності, може пожертвувати посильну для себе суму фінансової допомоги нашій армії. Перекази з-за кордону приймаються як на офіційний рахунок Міністерства оборони України, так і на рахунки вже перевірених часом авторитетних волонтерських фондів України", - ідеться у зверненні.

Також вчені акцентують на тому, що сьогодні "накопичені за тисячоліття надбання культури опиняються в руках варварів. Приборкані людством сили природи та мирний атом через протиправні дії Росії знову можуть вийти з-під контролю. Це створює безпрецедентну загрозу для існування людства".

"Нищівний вир війни точно не є стихією людей науки, але сьогодні наша і ваша місія є спільною та важливою як ніколи", - впевнені науковці.

Вони наголошують, що "безідейній гнучкості й пристосуванству політиків треба протиставити властиву науковцям непохитну віру в цінності свободи й гуманізму. Пропагандистським штампам і фейкам – холодний критичний розум. Стражданням та руйнуванням – творчу працю й поступ".

"Боротьба нашого народу є боротьбою за Україну та Європу, за мир і кращий світ", - підкреслюють вчені.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада закликала міжнародну спільноту визнати президента Російської Федерації Володимира Путіна воєнним злочинцем та посилити санкції не лише проти нього, а й проти росіян.

В українському парламенті переконані, що останні дії РФ, яка продовжує повномасштабну війну проти України, можна розцінювати винятково як міжнародний тероризм.

Президент РФ Володимир Путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, ракети влучають в житлові будинки українців.

В Україні запроваджений воєнний стан та оголошена загальна мобілізація. Україна офіційно направила позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Збройні Сили України, за підтримки усього народу, мужньо протистоять агресії. За даними Генштабу ЗСУ, втрати російської армії наразі становлять близько 4500 осіб.