США виділяють $54 мільйони на термінову гумдопомогу для України

Державний секретар США Ентоні Блінкен оголосив про виділення Держдепом і агентством USAID близько $54 мільйонів на термінову гуманітарну допомогу Україні.

Про це йдеться в офіційній заяві глави зовнішньополітичного відомства США, оприлюдненій у неділю, передає Укрінформ.

«Ми зосереджені на невідкладних гуманітарних потребах України як на важливій частині нашої відповіді на навмисний, неспровокований і невиправданий напад Росії. Задля добробуту простих українців, ми оголошуємо про надання майже $54 мільйонів гуманітарної допомоги постраждалим від нового вторгнення Росії»,- заявив глава Держдепартаменту США.

Він уточнив, що фінансування включає майже $26 мільйонів від Держдепартаменту, а також $28 мільйонів від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Цей транш буде використаний через незалежні гуманітарні організації.

Підкреслюється, що це включає забезпечення харчуванням, питною водою, невідкладною медичною допомогою, теплими речами й засобами захисту. Крім того, фінансування передбачає допомогу для гуманітарних організацій забезпечувати контакти між членами сімей, розлучених через конфлікт, щоби вони могли возз’єднатися.

«Сполучені Штати високо оцінюють гостинність сусідніх країн регіону, які приймають українських біженців, і ми на рівні дипломатії долучаємося до підтримки їхніх зусиль, щоби зберегти кордони відкритими й допомогти тим, хто шукає міжнародного захисту»,- зазначається в заяві.

У цьому зв’язку Держсекретар США закликав міжнародне співтовариство «реагувати на потреби тих, хто шукає захисту, відповідно до принципу невисилання, а також спільних зобов’язань за міжнародним правом.

«Ми вітаємо внесок інших донорів у відповідь на кризу та закликаємо інших щиро підтримати негайні гуманітарні потреби в Україні та регіоні», - підкреслюється в документі.

Як повідомлялося, Сполучені Штати є одним із найбільших гуманітарних донорів для України. Гумдопомога США за останні вісім років сягає майже $405 мільйонів для уразливих громад – з моменту вторгнення Росії в Україну.