Денісова розповіла про ще одного українського в’язня у Донецьку, якому окупанти «шиють» шпигунство

Окупанти у СІЗО в тимчасово окупованому Донецьку понад два роки незаконно утримують українця Сергія Куріса, якого обвинувачують у нібито “шпигунстві”.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомляє уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

За її словами, “громадянин України Сергій Куріс, який незаконно утримується органами окупаційної адміністрації РФ на тимчасово окупованій території у СІЗО-5 м. Донецька, після звірячих знущань і допитів перебуває у тяжкому фізичному та моральному стані”.

Вона нагадала, що “Куріса було затримано 6 вересня 2019 року у Донецьку на очах у дружини і малолітньої дитини. Троє озброєних чоловіків силоміць кинули його в автомобіль та вивезли у невідомому напрямку. Через чотири дні до його помешкання прийшли “співробітники відділу по боротьбі з організованою злочинністю” разом із закривавленим Сергієм, де провели обшук, під час якого вилучили особисті речі та документи. Більше Сергія рідні не бачили”.

“Згодом за допомогою адвоката вдалося встановити місцезнаходження та з’ясувати, що він обвинувачується у “шпигунстві”, - заявила омбудсман.

За словами Денісової, “у СІЗО-5 Донецька до Сергія застосовувалися тортури електричним струмом, його топили, вішали на дибу, морили голодом, постійно били, завдавали опіків недопалками, погрожували застрелити, зґвалтувати дружину та вбити дитину”.

“Наразі він утримується в камері карцерного типу у підвальному приміщенні. Йому категорично забороні прогулянки. Через нестачу свіжого повітря у Сергія постійні головні болі, запаморочення та задуха. Керівництво слідчого ізолятора на скарги щодо стану здоров'я не реагує та медичної допомоги не надає”, - поінформувала Денісова.

За її словами, “попри те, що рідним вдалось отримати документи, які підтверджують місцеперебування Сергія, органи окупаційної адміністрації РФ вперто спростовують факт його утримання”.

“Такі дії стосовно Сергія є порушеннями не лише українського законодавства, але й норм міжнародного права, в тому числі Женевських Конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року та Європейської Конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року”, - наголосила уповноважена.

Денісова закликала керівництво Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні “терміново здійснити візит до Куріса, сприяти його негайній госпіталізації та забезпечити кваліфікованою медичною допомогою”.

Також вона просить координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер особисто втрутитись для надання відповідної допомоги.

Як повідомляв Укрінформ, 17 грудня Денісова заявила, що окупанти більш як три роки незаконно утримують у СІЗО в тимчасово окупованій Макіївці Донецької області українського громадянина Станіслава Боранова, якого обвинувачують у нібито “шпигунстві”.