Залужний: «Об’єднані зусилля» є відповіддю на російські навчання «Захід-2021»

Фото

Стратегічне командно-штабне навчання Збройних Сил України “Об’єднані зусилля – 2021” (СКШН), яке відбудеться з 22 до 30 вересня, матиме винятково оборонний характер та спрямоване на захист України, підвищення її оборонних спроможностей та взаємосумісності зі збройними силами держав-партнерів.

Про це під час брифінгу повідомив головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Водночас він наголосив, що “Об’єднані зусилля – 2021” є відповіддю на російські навчання “Захід – 2021” та можливі загрози широкомасштабного вторгнення РФ.

Брифінг головнокомандувача ЗСУ генерал-лейтенанта Валерія Залужного / Фото: Олена Худякова. Укринформ

«Збройні сили України готуються адекватно реагувати і на можливу широкомасштабну агресію, яка може бути здійснена по відношенню до нашої країни. Свідченням цього є і проведення Російською Федерацією, Республікою Білорусь сумісних стратегічних навчань, які відбуваються уже на сьогоднішній день, і розміщення додаткових сил та засобів вздовж державного кордону, а також на території Республіки Білорусь... Наміри, ймовірніше за все, такі у нашого ворога є, тому ми маємо реагувати, маємо вдосконалювати свою підготовку», - наголосив Залужний, додавши, що Україна на сьогодні знаходиться в стадії війни через агресивні дії РФ та через захоплення нею частини територій нашої держави.

Як повідомив головнокомандувач, темою цьогорічних навчань є “Управління угрупованнями військ (сил) під час ведення операції сил оборони”. Під час навчань військові опрацюють три питання: набуття спроможностей органами військового управління в плануванні застосування військ (сил) під час ведення операції сил оборони; планування та підготовка операцій та всебічне забезпечення у ході ведення операції сил оборони.

Читайте також: Росія і Білорусь почали масштабні військові навчання «Захід-2021»

В основу практичних дій покладено виконання спільних завдань сил і засобів Збройних Сил України та держав-членів НАТО й партнерів.

За словами Залужного, для відпрацювання навчальних завдань у ході стратегічного командно-штабного навчання будуть задіяні основні військові полігони, а також акваторії Чорного й Азовського морів.

Він також повідомив, що навчання пройдуть у три етапи: на першому та другому етапі (22-27 вересня) будуть відпрацьовані питання управління силами оборони держави у ході відсічі збройної агресії, на третьому етапі (28-30 вересня) планується відпрацювання елементів управління угрупованнями військ у ході ведення операцій із застосуванням багатонаціональних підрозділів зі складу збройних сил держав-партнерів.

Залужний також нагадав, що до проведення стратегічного командно-штабного навчання будуть залучені військові підрозділи п’ятнадцяти країн.

У стратегічному командно-штабному навчанні візьмуть участь до 12 500 осіб та понад 600 одиниць озброєння і військової техніки.

Танків – до 85 од.; бойових броньованих машин – до 420 од.; ракетних та артилерійських систем (калібром більше 100 мм) – до 50 од.; бойових кораблів (катерів) – до 20 од.; вертольотів (літаків) – до 30 од.

Участь у СКШН «Об’єднані зусилля – 2021» братимуть представники збройних сил Великої Британії, Грузії, Італії, Йорданії, Канади, Латвії, Литви, Молдови, Німеччини, Польщі, Словаччини, Румунії, США, Угорщини та Швеції.