Росія блокує українцям з ОРДЛО доступ на підконтрольну територію — Зеленський

КПВВ залишаються перекритими з боку не підконтрольних Україні територій, а Росія не випускає українців з окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) і не виконує своїх зобов'язань щодо облаштування КПВВ і допуску гуманітарних організацій.

Про це в інтерв'ю телеканалу "Дом" заявив Президент України Володимир Зеленський, передає Укрінформ.

"Ми все побудували, ми всіх туди привезли — наші журналісти, посли, місцеві жителі все це бачили. Мені говорили: є проблеми на КПВВ "Станиця Луганська" — "швидка" не може проїхати або щось іще. У перші ж місяці мого президентства побудували там міст, відкрили (оновлений – ред.) КПВВ. Потім після нормандської зустрічі ми відкрили всі інші КПВВ. Усе, про що ми домовилися, повністю побудували. І з їхнього боку є така сама можливість. Але немає бажання. Не можна сказати, що "ось там просто немає грошей". Це ж не так. КПВВ закриті. Вони просто їх перекрили", — сказав Зеленський.

Читайте також: Пасажиропотік у «Станиці Луганській» збільшився на 50% - штаб ООС

Глава держави уточнив, що на саміті нормандської четвірки в грудні 2019 року з президентом РФ була досягнута домовленість про відкриття КПВВ, проте свої зобов'язання виконала тільки Україна.

Президент додав, що громадяни України, які проживають на тимчасово окупованих територіях, через перекриті в односторонньому порядку КПВВ не можуть перетнути лінію дотику.

"Ми маємо докази, маємо відеозйомку, за якою прекрасно розумієш ситуацію. Ось із нашого боку на тимчасово окуповану територію їде гуманітарний вантаж — вони відкривали КПВВ. Машини заїжджали. Але коли люди звідти йдуть — вони їх не пускають. Чому питання про КПВВ ще важливе й чому вони з боку окупованих територій закриті? Тому що на наших КПВВ вже працюють сучасні сервісні центри, у яких є до 90 послуг для людей. Можеш документ отримати, пенсію, посилку, гроші надіслати, мобільний телефон купити, поповнити рахунок тощо. Взагалі є все. Там сервіс — на найвищому рівні", — сказав Зеленський.

Читайте також: На КПВВ із окупованим Кримом вже побували 22 іноземні делегації — Кориневич

За його словами, не виконала російська сторона домовленості щодо доступу гуманітарних місій до місць несвободи в ОРДЛО.

"Щодо Червоного Хреста у мене була домовленість із президентом Росії, що буде доступ Червоного Хреста на тимчасово окуповані території, до наших людей, які за ґратами перебувають, які в ізоляційних таборах перебувають. Ми акцентували: не нас пропустити, а Червоний Хрест. Щоб Червоний Хрест міг вивчити проблеми, передати їм ліки, медиків відправити тощо. Нам підтвердили, що це все буде можливо. Доступу Червоного Хреста з моменту наших домовленостей не було жодного", — наголосив Зеленський.

Фото: ДПСУ