Росія перекинула на Донбас черговий “гумконвой”

У четвер вранці, 19 вересня, через російський пункт пропуску "Донецьк" на територію України зайшов 84-й російський конвой у складі 10 вантажівок, який повернувся пізніше у четвер назад до РФ.

Про це власному кореспонденту Укрінформу повідомили у пресслужбі ОБСЄ.

"19 вересня о 6:11 ранку 84-й російський конвой прибув до пункту пропуску "Донецьк". Десять автомобілів було перевірено співробітниками прикордонної та митної служб РФ перед їх в’їздом до України. Усі 10 вантажівок повернулися назад до Російської Федерації о 13:52 19 вересня", - йдеться у звіті Спостережної місії ОБСЄ на пунктах пропуску "Гуково" та "Донецьк".

Зазначається, що з десяти вантажівок три належали МНС РФ, інші сім були цивільними. На дев’ятьох автомобілях містився надпис російською мовою "Гуманітарна допомога від Російської Федерації".

Російські прикордонники та митники у присутності спостерігачів ОБСЄ зробили лише візуальний огляд вантажівок ззовні. Також спостерігали за проходом конвою троє українських прикордонників та троє митників, яким не було дозволено оглянути вміст вантажівок зсередини.

Читайте також: Кучма обговорив звільнення утримуваних осіб з координатором ОБСЄ

Як повідомлялося, починаючи з 2014 року, початку російської агресії проти України, Росія незаконно відправляє на Донбас колони вантажівок, які називає "гуманітарним конвоєм".

Офіційний Київ не раз заявляв, що російський "гумконвой" потрапляє на територію України з порушенням усіх процедур, оскільки його не перевіряють належним чином ні українські прикордонники і митники, ні представники Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Водночас МЗС України не раз вимагав від Росії припинити порушення суверенітету України під приводом доставки так званої "гуманітарної допомоги".