ЗСУ випробовують вітчизняний паливозаправник на базі шасі Богдан

На Чернігівщині проводяться випробування нового українського військового автопаливозаправника, розробленого на заміну російського.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив військовий речник Міноборони України в м. Чернігові Олександр Штупун.

"Спеціалісти Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки, що в Чернігові, проводять визначальні відомчі випробування українського автопаливозаправника АПЗ-8 на базі шасі Богдан-53162", - поінформував Штупун.

За його словами, потреба в такій машині назріла давно. Адже в армії і досі використовується радянська й застаріла техніка для паливо-мастильних матеріалів. Основний паливозаправник Сухопутних військ - машина АТМЗ-5,5 на базі російського Уралу-4320, всі комплектуючі до якого виготовляє країна-агресор.

"Український зразок має ємність 8 кубометрів та китайський мотор, який за багатьма параметрами кращий за російський, особливо за викидами - вони в 10 разів нижчі за норму. В цій машині шланги для заправки пальним намотані на пружинні барабани, що мають стопорний пристрій. В АТМЗ-5,5 рукави складаються в бічні кармани - їх треба витягти, зістикувати один з одним, приєднати до цистерни. Це все час, який під час бойових дій на вагу золота. З пружинним барабаном з'єднання робиться за лічені секунди", - процитував Штупун начальника науково-дослідної лабораторії автомобільної техніки загального призначення ДНДІ ВС ОВТ Геннадія Нікіфорова.

Читайте також: Укроборонпром створив нову БТР-3КШ з автоматизованою системою управління

На етапі відомчих випробувань військові науковці радять виробникові встановити тахометр на місці оператора позаду цистерни, обладнати місце для кріплення зброї в кабіні, знизити загальну висоту автомобіля тощо. Після відповідних доопрацювань паливозаправник повернуть для подальших досліджень.