Горбулін: РФ готується до війни, в якій Україна - не єдина мішень

Росія продовжує посилювати військовий тиск на Україну і загроза російської повномасштабної агресії стає відчутнішою.

Про це написав перший віце-президент Національної академії наук України Володимир Горбулін у своїй статті, опублікованій у "Дзеркалі тижня. Україна.".

«Минулий 2018-й багато в чому підтвердив побоювання та прогнози тих, хто зараховує себе до прагматиків і реалістів: Європа дедалі більше занурюється у власні справи, майже непомітний торік мінський процес остаточно відступив на другий план, а тиск Росії (зокрема, суто військовий) наростає. Причому останнє справді набуває серйозного масштабу, що свідчить про планомірну підготовку Москви до можливої війни, в якій Україна може виявитися не єдиною мішенню», - наголосив Горбулін.

За його словами, загроза російської повномасштабної агресії проти України стає відчутнішою.

«Суворі реалії кінця 2018 р. засвідчили: загроза набирає чітких контурів, а Росія проводить по-справжньому широкі мобілізаційні заходи. Недавнє інтерв'ю представника української військової розвідки про те, скільки російських сил сконцентровано на наших кордонах, демонструє масштаби російської підготовки», - зазначив Горбулін.

Він закликав владу не ігнорувати факти нарощування Росією військової присутності біля кордонів України.

Читайте також: Кремль спробує привести до влади в Україні своїх агентів – Горбулін

«Нарощування кількості, комплектності, інфраструктурної готовності дивізій у межах 15-50 км від нашого кордону, приведення їх до стану оперативної готовності, подальше зростання мілітаризації Криму, проведення навчань, за легендами в яких недвозначно вгадуються контури наступальних операцій, - усе це переконує: ігнорувати зазначені обставини - те саме що ховати голову в пісок. Додамо до цього військовий потенціал, створений Росією за п'ять років у самому Донбасі: два армійських корпуси чисельністю 32 тисячі осіб, постійний приплив нових озброєнь завдяки "гумконвоям", регулярна фінансова допомога квазіреспублікам», - наголосив Горбулін.