Україна за 20 років втратила військового майна на $200 мільярдів — Вінник

Голова Тимчасової слідчої комісії ВР з проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання в ЗСУ Іван Вінник заявив, що у період з 1995 по 2014 рік Україна втратила військового майна на $200 мільярдів.

Про це він сказав на засіданні ТСК в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Загалом сума техніки, яку було продано з 1995 по 2014 рік, за оцінками експертів, оцінюється в 200 мільярдів доларів, що є абсолютно космічною цифрою з точки зору боротьби з корупцією в Україні. Я вважаю, що ми зобов'язані зібрану інформацію, а мова йде про понад 10 тисяч аркушів, надати народові України", - сказав Вінник.

Крім того, зауважив нардеп, є багато інформації, яка зараз засекречена, "і тому ми звертаємось до СБУ розсекретити цю інформацію. Хочеться, щоб цей звіт був завершеним", - сказав він.

Читайте також: У Раді назвали міністрів, які "доклали руку" до розвалу армії

У цьому контексті Вінник зауважив, що роботу ТСК треба продовжити ще на 6 місяців. Він пояснив, що відповідну постанову мають підтримати 150 народних депутатів, і тоді роботу ТСК буде подовжено.

Вінник нагадав, що до 1991 року Україна мала третій у світі ядерний арсенал, армія мала колосальне озброєння. Зокрема, Україна мала 176 міжконтинентальних балістичних ракет, 44 стратегічних бомбардувальники, які могли нести ядерну зброю, тисячі БТР, БМП та танків.