Обстріл бойовиками Залізного, де загинула школярка, розслідують як теракт

Обстріл бойовиками населеного пункту Залізне неподалік Торецька Донецької області, внаслідок якого вбита 15-річна дівчинка, розслідується як теракт.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган.

«Під процесуальним керівництвом Костянтинівської місцевої прокуратури Донецької області та Торецьким ВП Бахмутського ВП ГУНП в Донецькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 28.05.2018 за ч.3 ст.258 КК України (Терористичний акт)», - зазначила Сарган.

За її словами, наявні докази вказують на вчинення терористичного акту з боку членів НЗФ «ДНР».

«Згідно з протоколом огляду місця події, проведеного із спеціалістом у військовій сфері, вирва діаметром 170 см та завглибшки 50 см могла утворитись унаслідок розриву снаряду 120 калібру, який міг бути випущений з відповідного міномета різних модифікацій, дальність стрільби яких становить 7-9 кілометрів. Мінімальна дальність стрільби складає 460 метрів», - зазначила Сарган.

Крім того, додала вона, вирва від вибуху має еліпсоїдну форму та витягнута у напрямку польоту снаряду. «Здійсненими відмірюваннями за допомогою компаса встановлено, що еліпс вирви спрямований у захід-північ-західному напрямку, що свідчить про те, що постріл було здійснено з території, прилеглої до шахти Гагаріна, які підконтрольні НЗФ «ДНР», - наголосила речниця генпрокурора.

Вона також зауважила: сусіди та рідні загиблої дівчини засвідчили, що звуку пострілу не чули, а це свідчить про те, що постріл здійснено із значної відстані.

Читайте також: Бойовики обстріляли спостерігачів ОБСЄ поблизу Торецька

А домоволодіння, де сталася трагедія, розташоване на відстані близько 1 км від найближчих позицій Збройних сил України і початку так званої «сірої зони» та на відстані близько 3,29 км від передових позицій ЗСУ у районі териконів, зауважила Сарган.

Як повідомлялося, 28 травня об 11:40 бойовики обстріляли з Горлівки населений пункт Залізне. У результаті розриву снаряда загинула 15-річна школярка.