ОБСЄ фіксує "Гради" і танки бойовиків поблизу лінії розмежування

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні за добу зафіксувала 63 вибухи в зоні АТО. Бойовики підтягують до лінії розмежування "Гради" і танки.

Про це йдеться в щоденному звіті СММ станом на 19:30 16 березня.

Так, згідно з даними спостережень у Донецькій області, місія констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню порівняно з попереднім звітним періодом, водночас зафіксувавши меншу кількість вибухів (орієнтовно 52 супроти приблизно 140).

Зокрема, вибухи були зафіксовані поблизу Донецької фільтрувальної станції, Широкиного, Павлополя і Лебединського.

У Луганській області СММ констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню, водночас зафіксувавши більше вибухів (зокрема 11), якщо порівнювати з попереднім звітним періодом (7 вибухів).

Окрім того, проводячи спостереження, "у непідконтрольних урядові районах спостерігачі зафіксували 4 реактивні системи залпового вогню (РСЗВ; БМ-21 «Град», 122 мм) поблизу н. п. Новоамвросіївське, що є порушенням ліній відведення. 15 березня безпілотний літальний міні-апарат СММ зафіксував 6 танків (три Т-64 і три Т-72), 2 самохідні гаубиці (2С1), а також 3 одиниці буксируваної артилерії (Д-20, 152 мм) біля н. п. Новоселівка".

Читайте також: Бойовики обстріляли з гранатометів підступи до Опитного - штаб

Місія також відзначила наявність озброєння, яке вона не змогла верифікувати як відведене. У непідконтрольних урядові районах за межами відповідних ліній відведення спостерігачі зафіксували 6 буксируваних гаубиць (2А65 «Мста-Б», 152 мм) і 5 самохідних гаубиць (2С1). Члени команди СММ також відзначили, що там бракує 13 самохідних гаубиць (2С1), 2 протитанкових гармат (МТ-12 «Рапіра», 100 мм) і 1 буксируваної гаубиці (2А65).

Детальніше ознайомитися з ситуацією спостерігачам не вдалося, оскільки озброєні члени «ДНР» не дозволили увійти до частин місця зберігання відведеного важкого озброєння.