Треба проводити роботу зі "спойлерами" конфлікту на Донбасі – експерт

Слабкість держави провокуватиме конфлікти, подібні існуючому на Донбасі, в майбутньому, тож вирішити їх можна лише тоді, коли Україна буде сильною.

Про це заявив під час експертної дискусії в Укрінформі асоційований експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Микола Капітоненко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Доки ми не перетворимось на сильну, не у військовому сенсі, а на ефективну державу, доки ми не перетворимось на державу демократичну -  не за назвою, а за змістом, - врегулювати конфлікт на Донбасі буде дуже важко. Важко буде попередити інші конфлікти такого плану, слабкість держави провокуватиме подібні конфлікти в майбутньому", - додав експерт.

Капітоненко також зазначив, що перше, що необхідно вже сьогодні зробити -  це зрозуміти відмінність між позиціями сторін.

Крім того, на думку експерта, треба сформулювати довгострокове бачення того, як розвиватиметься конфлікт на сході України, і розробити план реалізації обох альтернативних варіантів - реінтеграції територій чи продовження замороженого конфлікту.

Читайте також: Окупанти на Донбасі видають зарплату харчами

Експерт також зазначив, що в процесі управління конфлікту на сході України усіх, хто не зацікавлений у врегулюванні конфлікту, необхідно виявляти та маргіналізовувати.

"Має відбуватись робота зі скептиками і "спойлерами", які є у будь-якому процесі управління конфлікту. Скептики - це ті, хто скептично ставиться до перспектив врегулювання, а "спойлери" - це ті актори всередині держави, які беруть участь у конфлікті чи є сторонами конфлікту, які не зацікавлені у його розв'язанні. Вони завжди є. І вони мають бути в контексті управління конфліктом маргіналізовані", - зазначив Капітоненко.

Він також зауважив, що системна ефективна робота зі скептиками та "спойлерами" можлива лише за умови працюючої демократії.