Експерт пояснив, що “миротворець” Путін може зробити з ОРДЛО перед виборами

У Центрі досліджень армії припускають, що Кремль може погодитися на повноцінну миротворчу місію ООН на окупованих територіях, однак спочатку на території Луганщини. Окупована ж Донеччина залишиться “замороженою зоною” під контролем РФ.

Таку думку висловив заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) з міжнародних питань Михайло Самусь у статті “Миротворче шахрайство Путіна: Гра триває".

“Нова варіація на цю тему може бути такою: Москва погоджується на повноцінну миротворчу місію ООН на окупованих територіях, однак не відразу, а поступово – спочатку на території ОРЛО і з урахуванням “нового кордону”, яку зараз вимальовують росіяни. Одночасно, в ОРДО миротворців ООН допускають лише на лінію розмежування та окремі об’єкти для охорони представників ОБСЄ (як того добивається РФ)”, - йдеться у статті.

Як компроміс з боку України, Кремль буде вимагати початку прямих переговорів з маріонетками з ОРДЛО. Більш того, РФ може запропонувати (як “пілотний проект”) допустити на територію ОРДО миротворчий контингент ОДКБ - військово-політичної організації, до якої входять Росія, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, або однієї з країн ОДКБ – наприклад, Білорусі, переконаний експерт.

“В результаті, ОРЛО – стане моделлю для реалізації Мінських домовленостей – при цьому, по сценарію максимально наближеному до російських підходів (тобто, з внесенням змін до Конституції України та впровадженням у політичне тіло України на умовах Росії), а ОРДО – “замороженою зоною” під контролем РФ, де процес врегулювання буде відкладено на невизначений термін”, - вважає військовий експерт.

Читайте також: Переговори про миротворців ООН на Донбасі провалилися через протидію РФ - посол

Він зазначив, що російські окупаційні війська останні півроку продовжують переносити окремі ділянки російсько-українського кордону в глибину ОРЛО, фактично, змінюючи конфігурацію державного кордону: “Очевидно, що ці дії не можна пояснити лише інженерним облаштуванням території та покращанням тактичного положення окупаційних військ. Лінія державного кордону переноситься з урахуванням майбутніх кроків Кремля на стратегічному рівні, в тому числі, в рамках “миротворчих планів”.

Також ФСБ РФ продовжує посилювати свій вплив на всі сфери діяльності окупаційної адміністрації ОРЛО, замінюючи колишніх кураторів з ГРУ ГШ ЗС РФ. За словами Самуся, представники ФСБ почали з’являтися навіть на штатних посадах у військових підрозділах окупаційних військ на рівні “рота-батальйон”, що свідчить про встановлення тотального феесбешного контролю в ОРЛО та можливу підготовку до радикальних змін.

На переконання експерта, разі реалізації вищезгаданого сценарію Кремль “отримає шанс вислизнути з прірви, яка стрімко наближається”: “Путін перед виборами заявить про те, що він - “миротворець” - створив умови для припинення війни в сусідній Україні, відновивши довіру електорату і свого оточення. США та Захід будуть вимушені почати процес скасування санкцій і піти на інші стратегічні поступки – головна з яких, визнати, що Росія не здійснювала агресію проти України, а питання Криму — закрите”.

Як повідомляв Укрінформ, раніше посол України в ООН Володимир Єльченко заявив, що Рада безпеки ООН була готова починати роботу над мандатом миротворчої операції на Донбасі, але Росія відкинула практично всі важливі положення і “повернулася до своєї ідеї про дивну операцію, де миротворці ООН охороняли б спостерігачів ОБСЄ”. За словами дипломата, Росія намагається просунути свій варіант миротворців, який заморозив би конфлікт на Донбасі на десятиліття.