З-під обстрілу Авдіївки евакуювали російських офіцерів СЦКК - штаб

Через загрозу життю та здоров’ю під час обстрілу бойовиками з важкої артилерії українських позицій та житлових кварталів в районі Авдіївки довелось евакуювати представників російської сторони СЦКК.

Про це заявили у прес-центрі штабу АТО.

"В ніч на неділю 22 травня проросійські незаконні збройні формування здійснили два потужні вогневі нальоти по позиціях сил АТО в районі Авдіївки.Бойовики застосували артилерійські системи калібру 122 мм, використання яких суворо заборонене Мінськими домовленостями. Згідно 4 пункту меморандуму укладеного за результатами Мінських домовленостей 20 вересня 2014 року, озброєння цього калібру повинно бути відведеним на відстань понад 16 кілометрів від лінії розмежування сторін", - йдеться у повідомленні.

У штабі підкреслюють: "Щільність вогню була настільки високою, що існувала пряма загроза для життя та здоров’я не лише місцевих мешканців та українських військовослужбовців, але й групи представників Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК), до складу якої входили й двоє офіцерів ЗС РФ".

"Українська сторона зобов’язана гарантувати безпеку представників цієї спостережної місії. Тож під час артилерійського обстрілу група спостерігачів була евакуйована з Авдіївки. Окрім того, представники СЦКК від російської сторони мали змогу на власні очі пересвідчитись у грубому порушенні бойовиками НЗФ перемир’я", - зазначили у штабі.

Керівництво АТО на території Донецької та Луганської областей має надію на те, що факт обстрілу незаконними збройними формуваннями з важкого озброєння н.п. Авдіївка буде оперативно відображений у звіті СЦКК та СММ ОБСЄ, після чого будуть вжиті необхідні заходи із притягнення ватажків проросійських бандформувань до відповідальності.