«Іх там нєт» на Олімпіаді: перше місце з політизації спорту

Як в Росії використовують Олімпіаду у політичних цілях, водночас наполягаючи, що спорт — поза політикою

Офіційно «іх там нєт»: збірна Росії формально не бере участь в Олімпіаді в Токіо. Російським спортсменам заборонено до грудня 2022 року виступати під своїм прапором, гімном і назвою країни на великих міжнародних змаганнях. Заборона пов’язана з програмою допінгу, організованою не тільки тренерами, лікарями та представниками спортивних федерацій, але також російськими чиновниками й спецслужбами.

Фото: Getty Images

Втім, «чистим» російським спортсменам, не поміченим у вживанні заборонених препаратів, дозволено виступати в нейтральному статусі — не позначаючи свою приналежність до Російської Федерації національними символами. Зокрема було відхилено радянську військову пісню «Катюша», яку росіяни хотіли використати замість гімну, а також купальники із зображенням ведмедів. Водночас на формі їм дозволили використати кольори прапора РФ.

«Начебто нічого не було»

Гендиректор Антидопінгового агентства США Тревіс Тігарт висловив розчарування у «слабкому, розбавленому рішенні». За його словами, в Токіо він не побачив жодних доказів реального покарання для Росії. 

Тревіс Тігарт / Фото: Startt James/L'Équipe

«Забороною, яка нічого не означає», назвало це британське видання Evening Standard: «Все одно їхніх спортсменів оголошують як росіян… І начебто нічого не було — ні систематичного вживання допінгу, ні операцій прикриття, сліди яких ведуть до Кремля, ні відсутності вибачень за порушення». 

Американський Yahoo Sports з цього приводу написав: «Дивно, що в центрі Токіо ще не з’явився верхи на коні й без сорочки Володимир Путін… але з накладними вусами та документами на ім’я Пладаміра Вутіна».

Якщо на Заході чимало хто розчарований зайвою м'якістю покарання, в Росії такий формат участі в змаганнях навпаки вважають «приниженням». (Як висловився депутат Держдуми Ігор Лебедєв: «Це ж ганьба... Навіть Україна пройшла зі своїм прапором і формою!») І всіляко відіграються за нього: скаргами та політичними скандалами.

Ігор Лебедєв

Ми зібрали ключові моменти того, як в Росії висвітлюють Олімпіаду. І знову використовують з політичними цілями, водночас наполягаючи на необхідності деполітизації спорту.

«Свято ниття»

Схоже, пише американське видання The Daily Beast у своєму аналізі російських ЗМІ, що б не відбувалося на Олімпіаді, в Росії це зображується як частина безжальної антиросійської кампанії. З їхньої точки зору, Олімпіада в Токіо — це таке собі «мінне поле», де Росія є ціллю «глобальної змови». Її порівнюють з «концентраційним табором», називають «найжахливішою в історії». Все не по-людськи, атмосфера «гнітюча», житло «середньовічне». 

«З усією серйозністю, я впевнений, що ці Олімпійські ігри будуть одними з останніх», — пророкував Анатолій Кузічев, ведучий російської державної телепрограми «Час покаже». Розлючені через накладені санкції, резюмує The Daily Beast, росіяни влаштували справжнє «свято ниття».

Анатолій Кузічев

«Росію щипають з усіх боків»

Південні Курили, як називають їх в Росії, або Північні території, як прийнято називати їх в Японії, понад 70 років лишаються островами розбрату між двома країнами. Через нерозв’язану суперечку про приналежність островів Росія та Японія досі не уклали мирну угоду з 1945 року.

Курильські острови

Попри декларовану готовність до компромісу Росія періодично дратує Японію недружніми кроками. Саме так сталося напередодні Олімпіади — навесні олімпійська збірна Росії з серфінгу провела тренування на острові Кунашир. Військово-морські навчання пройшли на островах у червні. Візит прем'єр-міністра Росії Михайла Мішустіна на острів Ітуруп відбувся наприкінці липня.

Зрештою 22 липня посольство РФ в Японії опублікувало «вітання» у зв'язку з початком Олімпіади: «Вітаючи господарів Олімпіади з майбутнім початком Ігор і щиро бажаючи успіху в їх проведенні, водночас змушені звернути увагу на те, що південні Курильські острови є невід'ємною частиною території Російської Федерації».

23 липня посольство РФ в Японії обурилося, що на сайті Олімпіади виправили карту, позначивши півострів Крим як частину України (спочатку він був відокремлений і виглядав немов острів, що Росія «вітала», а МОК назвав «прикрою помилкою»). Член комітету Держдуми з фізичної культури, спорту, туризму й у справах молоді Дмитро Свищев заявив з цього приводу: «Росію щипають з усіх боків».

«Нічого дивитися на Україну»

Під час чемпіонату Європи з футболу російський «Перший» канал не показував початок матчів за участю збірної України, коли виконувався гімн. Так само «Перший» канал не показав збірну України на відкритті Олімпіади в Токіо — замість цього в ефір пустили рекламу. На телеканалі пояснили це «комерційними зобов'язаннями». 

Фото: Getty Images

Але дехто був відвертішим. Наприклад, колишній президент футбольного клубу «Спартак» (Москва) Андрій Червіченко заявив у бесіді з кореспондентом «Чемпіонату»: «Перший канал вчинив абсолютно правильно, радикально. Пора їх вже лікувати й пояснювати хто, де й як. Нічого нам дивитися на збірну України. Треба розуміти, що період сидіння на голові й теліпання ногами вже закінчився. Настав час ляпасів».

«Шок! Українець ледь не з’їв суперника»

Україну згадують навіть тоді, коли вона зовсім ні при чому. Сайт Sport24.ru, провідний російський онлайн-ресурс про спортивні події, 28 липня опублікував новину під заголовком: «Український борець на Олімпіаді вкусив суперника за руку. Це шокувало всіх…» Приводом для публікації був… інцидент під час поєдинку на рингу між боксерами з Марокко та Нової Зеландії. Коли перший намагався вкусити суперника за вухо «в стилі Майкла Тайсона».

Фото: Instagram / davidnyika

До чого тут Україна? Інцидент з марокканцем згадано в тексті одним рядком і названо «випадком людожерства». А решта тексту присвячена «схожому випадку» — поєдинку між американцем Френком Молінаро й українцем Андрієм Квятковським. Який відбувся… у 2016 році.

«Заборонили російську мову»

Уповноважений із захисту державної мови в Україні Тарас Кремінь закликав спортсменів, які представляють Україну на Олімпійських іграх у Токіо, говорити українською мовою на офіційних заходах. Кремінь зазначив, що в Україні йде війна, а утвердження української мови у спортивній дипломатії такого рівня, як Олімпіада, зміцнює державність.

Тарас Кремінь

У Росії це подали так: «Олімпійської збірної України заборонили говорити в Токіо російською мовою».

«Бити без коментарів»

Тимчасом Олімпійський комітет Росії в стилі радянського КДБ підготував для спортсменів пам'ятку-інструкцію з готовими відповідями на «провокаційні» політичні питання. Автори інструкції рекомендували спортсменам, наприклад, відмовлятися від обговорення тем, пов'язаних з Кримом і Донбасом, оскільки «спорт має залишатися поза політикою». Здебільшого російським спортсменам було рекомендовано відповідати на «провокаційні» питання журналістів: «Без коментарів».

Але була ще одна своєрідна «інструкція» – від офіційної представниці МЗС РФ Марії Захарової. 25 липня вона опублікувала відеоролик, адресований спортсменам, де показала, як треба готуватися до розмови з журналістами. У ролику Захарова б'є манекен з написом «Press» (написи в такій самій стилістиці зазвичай розміщують на бронежилетах репортерів в зонах бойових дій), а потім проводить брифінг.

«Клеймо шахраїв»

Російський тенісист Даніїл Медведєв вочевидь дотримувався саме цієї «інструкції». Він не лише накричав на чилійського журналіста Себастьяна Варели Наміаса, який запитав його, дослівно: «Чи відчувають російські спортсмени на собі клеймо шахраїв на цих Іграх і як почуваються з цього приводу?» Спортсмен відповів, що цього журналіста не має бути на Олімпіаді, не має бути на тенісних турнірах і що він сам його не хоче більше ніколи бачити. Медведєв також попросив Міжнародну федерацію тенісу позбавити журналіста акредитації (йому в цьому, звісно, відмовили). 

Даніїл Медведєв

У Росії цей скандал подали так: журналіст нібито образив форму команди російських атлетів, назвавши її «шахрайською» через нанесені на неї кольори російського прапора. В реальності, як видно з розшифровки розмови, журналіст взагалі не згадував форму.

«Нічого, ми побудуємо свій спортивний рух»

«Свято ниття» щодо Олімпіади почалося ще тоді, коли МОК затвердив новий девіз Олімпійських ігор: «Швидше, вище, сильніше — разом». Раніше девіз звучав без слова «разом» і проіснував в такому вигляді 127 років. Ідею оновити слоган пояснили потребою в солідарності, важливістю командної гри. 

Фото: International Olympic Committee

У Росії таке «руйнування традицій» сприйняли негативно. І не повірили поясненню: запідозрили, що мова йде про солідарність з людьми іншого кольору шкіри, іншої сексуальної орієнтації тощо. Лякали самі себе, що скоро до олімпійських кілець додадуть ще одне — рожеве. Або домалюють до них «темношкірого на одному коліні». Звучали навіть заклики окремих політиків з правлячої партії «оголосити Олімпійський комітет нелегітимним і створити свій міжнародний спортивний рух».

Знайшлося навіть місце для Криму: журналіст телеканалу RT побачив у новому слогані нові можливості. На його думку, якщо МОК поважає людей, схильних до одностатевих взаємин, нехай поважає «рішення жителів Криму стати частиною Росії».

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки