У трьох містах Грузії протестували через законопроєкт про «іноагентів»

У трьох містах Грузії протестували через законопроєкт про «іноагентів»

Фото
Укрінформ
Акції проти скандального законопроєкту про «іноагентів» - «Про прозорість іноземного впливу», проходять у четвер у трьох містах Грузії.

Про це повідомляє NewsGeorgia, передає Укрінформ.

Як зазначається, у Зугдіді кілька десятків людей провели марш до міської мерії. Протестувальники несли плакат із гаслом «Так – Європі, ні – російському закону».

Жителі Горі зібралися в історичному центрі міста із прапорами Євросоюзу та Грузії. На плакатах демонстрантів були такі гасла: «Ні російському закону», «Місто, яке бомбила Росія, не прийме російського закону. Наш вибір — Європа».

У Тбілісі акцію сьогодні влаштовували студентські організації «Джіуті» та «Дапіоні». Вони виступили з протестом біля будівлі парламенту Грузії, а пізніше перемістилися до адміністрації уряду та вимагали зустрічі з прем'єром Іраклієм Кобахідзе. Студенти заявили, що готові прочитати Кобахідзе лекцію, чому законопроєкт про прозорість іноземного впливу є російським. Однак грузинський прем'єр із протестувальниками зустрічатися не захотів.

Хоча сьогоднішня акція у Тбілісі нечисленна, в урядовому кварталі мобілізовано поліцію, будівлю канцелярії оточено.

Протести проти законопроєкту про «іноагентів» тривають у Грузії вже п'ятий день. Наймасштабнішим став мітинг біля парламенту 17 квітня, коли у першому читанні було ухвалено законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу». За оцінками західних ЗМІ, акція зібрала до 20 тисяч людей.

Наступна масштабна акція, швидше за все, буде присвячена слуханню ініціативи у другому читанні. Точна дата голосування невідома, проте новий сесійний тиждень у парламенті Грузії розпочнеться з 30 квітня.

У четвер найбільші опозиційні партії країни заявили про перехід у режим повної мобілізації, щоб не допустити ухвалення ініціативи у другому читанні.

Як повідомляв Укрінформ, парламент Грузії 17 квітня затвердив закон про «іноагентів» у першому читанні. Документ підтримали 83 депутати, жоден не проголосував проти.

Відповідно до законопроєкту, організаціями, які представляють інтереси «іноземної сили», є непідприємницькі (некомерційні) юридичні особи; мовники; власники ЗМІ, джерелом понад 20% від загального прибутку яких протягом календарного року є «іноземна сила».

Законопроєкт про запровадження в Грузії статусу так званих іноземних агентів був уперше внесений до парламенту навесні 2023 року. Його було ухвалено в першому читанні, але відхилено в другому після масових протестів.

Читайте також: МЗС обурене коментарями премʼєра Грузії про загрозу «українізації»

На початку квітня 2024 року виконавчий секретар правлячої партії «Грузинська мрія» Мамука Мдінарадзе заявив, що уряд повернувся до розгляду законопроєкту про «іноагентів».

Через повторне ініціювання законопроєкту у Тбілісі проходять акції протестів. Критики вважають законопроєкт аналогом ухваленого у 2012 році в Росії законодавства про «іноземних агентів».

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі підтвердила намір накласти вето на закон про «іноагентів», якщо він буде ухвалений.

У Державному департаменті США розкритикували наміри парламенту Грузії ухвалити натхненний Кремлем законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу».

Фото: @დაფიონი/Facebook / radioatinati.ge 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-