Анкара не пов’язує кіпрське питання з прогресом у відносинах між Туреччиною та ЄС - МЗС

Анкара не пов’язує кіпрське питання з прогресом у відносинах між Туреччиною та ЄС - МЗС

Укрінформ
У Туреччині розкритикували висновки Євроради за результатами зустрічі в Брюсселі, вважають їх прикладом відсутності стратегічного бачення ЄС та закликали не пов’язувати кіпрське питання з прогресом у відносинах між Туреччиною та ЄС.

Про це йдеться у заяві МЗС Туреччини щодо висновків позачергового засідання Європейської ради 17-18 квітня, повідомляє Укрінформ.

“Суперечливим є те, що Рада не ухвалила жодних рішень стосовно рекомендацій спільного комюніке щодо відносин між ЄС та Туреччиною, підготовленого верховним представником Боррелем та Комісією, хоча у висновках Ради підкреслюється, що ЄС має стратегічний інтерес у розвитку кооперативу та взаємовигідні відносини з Туреччиною”, - йдеться в заяві МЗС Туреччини.

Також зазначається, що Туреччина ніколи не прийме підхід, який пов’язує прогрес у відносинах Туреччина-ЄС із кіпрським питанням.

“Слід відмовитися від підходу, який зводить багатогранні відносини Туреччина-ЄС до кіпрського питання. Такий підхід не може зробити позитивний і конструктивний внесок у кіпрську проблему чи інші регіональні та глобальні проблеми”, - зазначається в документі.

Читайте також: Туреччина бачить своє майбутнє в ЄС та очікує позитивних сигналів - МЗС

Вказується, що країна-кандидат Туреччина як і раніше налаштована на членство в ЄС, але відкидає вибіркове обмеження співпраці певними сферами.

“Ми будемо обговорювати наш діалог з ЄС у рамках взаємності, відповідно до швидкості, рівня та масштабу кроків ЄС щодо Туреччини в найближчий період”, - зазначили в міністерстві.

Як повідомляв Укрінформ, у висновках Європейської ради вказано, що ЄС має стратегічний інтерес у стабільному та безпечному середовищі у Східному Середземномор’ї та в розвитку співпраці та взаємовигідних відносин з Туреччиною, а також надає особливого значення відновленню та прогресу в переговорах щодо кіпрського врегулювання.

Фото: unsplash

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-