ЄС може застосувати проти Ірану нові санкції за виробництво дронів та ракет - Боррель

ЄС може застосувати проти Ірану нові санкції за виробництво дронів та ракет - Боррель

Укрінформ
Міністри закордонних справ країн ЄС, які провели сьогодні у режимі телеконференції надзвичайне засідання Ради ЄС, досягли політичної згоди щодо розширення режиму санкцій проти Ірану, що пов'язаний із виробництвом бойових БПЛА та ракет та вже був застосований проти Ірану за поставки дронів у Росію для атак проти України.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками віртуальної зустрічі європейських урядовців заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Деякі країни-члени запропонували ухвалити розширення обмежувальних заходів проти Ірану… Ідея полягає в тому, щоб розширити у двох напрямках вже існуючі санкції по лінії Іран-Росія, що стосуються поставок дронів.. Перший напрямок – розширити перелік зброї, з метою включити можливість санкцій за не лише дрони, а й ракети. На цей час немає жодних свідчень, що Іран поставляв ракети в Росію для атак проти України. Але ми можемо розширити цей режим, з метою передбачити таку ймовірність», - сказав Високий представник ЄС.

Другий напрямок розширення санкційного режиму проти Ірану, за словами Борреля, має обмежити можливості Ірану у постачанні зброї для своїх «проксі» у країнах Близького Сходу. Тобто, оновлений режим передбачатиме санкції не лише за поставки власної зброї в Росію, але також до держав та угрупувань, що підтримують Іран, в країнах Близького сходу - від кордонів Лівану до Ємену, в Іраку, в Сирії, або у будь-якому іншому місці.

Читайте також: Після атаки Ірану Польща готова приєднатися до проєкту «європейського залізного купола» - Туск

«У цьому ми погодилися між країнами-членами. Я направляю ці пропозиції до Європейської служби зовнішніх дій для подальшого опрацювання, щоб ми могли їх розглянути від час регулярної зустрічі Ради міністрів ЄС із закордонних справ наступного понеділка (22 квітня – ред.)», - зазначив Жозеп Боррель.

За його словами, певні країни запропонували розширити режим санкцій за постачання в Іран компонентів, які ця країна використовує для виробництва бойових дронів. Такий правовий режим вже існує, він був ухвалений Радою ЄС у липні 2023 року та прямо забороняє будь-якого експорту з ЄС до Ірану компонентів, що можуть використовуватися для конструювання БПЛА. При цьому країни ЄС можуть погодити розширення номенклатури таких елементів, які можуть використовуватися Іраном для виробництва зброї та є забороненими для експорту.

Як повідомляв Укрінформ, за інформацією ізраїльських військових, у ніч на 14 квітня Іран запустив понад 300 ракет та безпілотників по Ізраїлю, 99% яких було перехоплено силами ППО Ізраїлю та спроможностями Західної коаліції в цьому регіоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-