Сі Цзіньпін: Китай підтримує мирну конференцію щодо України, але за участі Росії

Сі Цзіньпін: Китай підтримує мирну конференцію щодо України, але за участі Росії

Укрінформ
Лідер Китаю Сі Цзіньпін на переговорах із канцлером ФРН Олафом Шольцом у Пекіні заявив, що Китай підтримує проведення мирної конференції по Україні, але за участі Росії.

Про це Укрінформ повідомляє з посиланням на МЗС КНР.

«Лідери двох країн провели поглиблений обмін думками щодо «української кризи» (так у Пекіні називають війну – ред.) та заявили, що Китай і Німеччина зобов’язуються дотримуватися цілей і принципів Статуту ООН, виступають проти використання ядерної зброї чи нападів на мирні ядерні об’єкти, а також наполягають на належному розв'язанні питань міжнародної продовольчої безпеки й дотриманні міжнародного гуманітарного права», - ідеться в повідомленні міністерства.

У ньому зазначається, що Сі наголосив на необхідності для всіх сторін у нинішній ситуації працювати разом, аби якомога швидше відновити мир.

«Китай не є стороною чи учасником «української кризи», але він по-своєму просуває мирні переговори. Китай заохочує та підтримує всі зусилля, які сприяють мирному вирішенню «кризи», - сказав він.

Для цього, за словами китайського лідера, потрібно відмовитись від егоїстичних інтересів, охолодити ситуацію, уникати подальшого загострення та зменшити негативний вплив на світову економіку.

«Китай підтримує скликання міжнародної мирної конференції, визнаної Україною і Росією та з рівноправною участю всіх сторін і справедливе обговорення усіх варіантів миру», - заявив Сі.

Він додав, що в цьому відношенні Китай готовий підтримувати тісну співпрацю з усіма сторонами, включно з Німеччиною.

Про те, чи обговорювали лідери двох країн участь Китаю в Глобальному саміті миру у Швейцарії, у повідомленні МЗС КНР не йдеться.

Читайте також: Топдипломати з Пекіна та Вашингтона обговорили Україну та підтримку Китаєм російського ВПК

Як повідомляв Укрінформ, Китай не коментує заяв Росії про нібито її готовність до «мирних переговорів» і наполягає на власному способі сприяння політичному врегулюванню «кризи в Україні».

Фото: Сіньхуа

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-