Росія погрожує країнам НАТО і готується до довготривалої конфронтації із Заходом - ISW

Росія погрожує країнам НАТО і готується до довготривалої конфронтації із Заходом - ISW

Укрінформ
Росія погрожує країнам-членам НАТО з метою стримування Заходу та створює інформаційні умови для виправдання передбачуваної довгострокової геополітичної конфронтації із Заходом.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти зазначають, що Міністерство закордонних справ РФ продовжує погрожувати Фінляндії та стверджувати, що країна «втратила свою незалежність у прийнятті зовнішньополітичних рішень» після вступу до НАТО. Аналогічний наратив регулярно використовується Кремлем для твердження про те, що Альянс контролює Україну і використовує її для погрожування Росії, додали аналітики.

Зокрема в ISW вказали на слова російського посла у Фінляндії Павла Кузнєцова, який 6 квітня заявив, що скандинавська країна перебуває на «деструктивному курсі» у своїх відносинах з Росією, і що вступ Фінляндії до НАТО перетворює Балтійський регіон на «зону потенційної ескалації».

Кузнєцов широко погрожував Фінляндії та НАТО, стверджуючи, що Росія буде змушена відповісти на нарощування матеріальних і людських ресурсів Альянсу або розміщення ядерної зброї на території країни, і що відповідь Росії буде «адекватною, але не обов’язково симетричною». Дипломат також стверджував, що Фінляндія приєдналась до «партії війни до перемоги над Росією» та звинуватив фінську «русофобію» в тому, що вона призвела до повного розриву російсько-фінських відносин.

Крім цього, російський посол натякнув, що у Фінляндії немає іншого виходу, окрім як покращити свої відносини із РФ, оскільки «від географії не втечеш». Водночас Кузнєцов односторонньо звинуватив європейську країну в поганому стані російсько-фінських відносин, попри штучно створену Росією міграційну кризу на кордоні із Фінляндією восени 2023 року та неодноразові російські погрози на адресу країни та ширшого альянсу НАТО.

Читайте також: Росія може напасти на країну НАТО протягом трьох-п'яти років - міністр оборони Данії

«ISW продовжує оцінювати, що російські погрози проти країн-членів НАТО спрямовані на те, щоб стримати Захід, і що російські заяви про уявні загрози з боку НАТО спрямовані на створення інформаційних умов для виправдання та підтримки передбачуваної довгострокової геополітичної конфронтації із Заходом», - підсумували експерти.

Як повідомляв Укрінформ, 4 квітня минулого року Фінляндія офіційно стала членом НАТО.

17 грудня 2023 року лідер Кремля Володимир Путін виступив із наріканнями щодо вступу Фінляндії до НАТО, заявивши, що тепер у відносинах між двома країнами «будуть проблеми».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-