Кайса Оллонґрен, міністерка оборони Нідерландів
Ми повинні працювати над виробництвом зброї в Україні, Європі та США
06.04.2024 11:25

На початку квітня Нідерланди підписали з Україною двосторонню безпекову угоду, що, зокрема, передбачає 2 мільярди євро військової допомоги цього року, а також подальшу оборонну допомогу протягом наступних десяти років. Нідерланди разом із США та Данією взяли на себе лідерство в авіаційній коаліції в рамках формату «Рамштайн».

Кілька тижнів тому міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен під час візиту до України оголосила про новий пакет допомоги у 350 млн євро, які будуть спрямовані на закупівлю озброєння для F-16 та придбання сучасних безпілотних літаків-розвідників. За її словами, Нідерланди мають намір передати Україні перші винищувачі F-16 у другій половині 2024 року.

Кореспондентці Укрінформу вдалося коротко поспілкуватися з Кайсою Оллонґрен на військовій авіабазі у Леувардені, де відбувалася презентація розвідувально-ударного БПЛА MQ-9 Reaper. Зокрема, міністерка оборони Нідерландів розповіла про те, скільки винищувачів F-16 буде передано Україні та як, на її думку, збільшити виробництво зброї для України.

МИ РОБИМО ВСЕ МОЖЛИВЕ, ЩОБ ЯКНАЙШВИДШЕ ДОСТАВИТИ В УКРАЇНУ БОЄПРИПАСИ

- Насамперед дякую, що погодилися на інтерв’ю та за запрошення відвідати авіабазу в Леувардені. Розкажіть про MQ-9 Reaper, який був сьогодні представлений. Які завдання він виконує у Румунії?

- Це MQ-9 Reaper, безпілотний літальний апарат. Цей літак знаходиться в Леувардені, на півночі Нідерландів, а решта таких літаків зараз у Румунії. Там вони служать Нідерландам і НАТО, допомагають скласти якомога повнішу картину про ситуацію, у тому числі, звісно, на Чорному морі та на кордоні з Україною.

MQ-9 Reaper

- У березні ви відвідали Україну. Ви також побували в районі удару російських ракет і безпілотників по місту Дніпро та зустрілися з українськими військовими. Поділіться, будь ласка, своїми враженнями від візиту в Україну. Яка була основна мета?

- Я вважаю, що дуже важливо регулярно відвідувати Україну. Це був мій п’ятий візит до вашої країни. Цього разу я відвідала місто Дніпро. Це було лише 2 тижні тому, а от кілька днів тому по Дніпру вдарили ракетою, були жертви. І, звісно ж, це надзвичайно впливає на український народ. І надзвичайно важливо бачити, як український народ бореться. Я дійсно дуже захоплююся мужністю та стійкістю українського народу, українських військових.

Під час мого перебування почався період широкомасштабних повітряних ударів росіян тривалістю 4 або 5 днів – по Києву та інших містах. І це реальність, в якій українці живуть щодня. Мені важливо привезти цю інформацію до Нідерландів, показати людям, що це за війна, за що насправді вона йде, а також що Україна так відчайдушно потребує більшої кількості боєприпасів, більше протиповітряної оборони, бо російська агресія триває і далі посилюється.

- Що це війна не лише України, а перемога важлива не лише для українського народу?

- Ви цілком праві. Воює Україна, але це війна за свободу, демократію, верховенство права та проти незаконної агресії. І саме тому ми готові підтримувати Україну, і саме тому ми робимо все можливе, щоб якомога швидше доставити туди боєприпаси, особливо калібру 155 міліметрів. Ми дуже наполегливо працюємо над цим.

ДЛЯ ЗБІЛЬШЕННЯ ВИРОБНИЦТВА зброї ДЛЯ УКРАЇНИ ТРЕБА ПРАЦЮВАТИ НАД ВСІМА МОЖЛИВИМИ ВАРІАНТАМИ

- Що потрібно Україні, яка військова техніка, щоб виграти війну?

- Ми дуже добре знаємо про скрутну ситуацію на фронті, про те, що військовим не вистачає боєприпасів. Але я думаю, що ми цього досягнемо.

Я розумію і важливість протиповітряної оборони, оскільки Росія змогла використати велику кількість ракет, безпілотників, а також авіаційних бомб, від яких Україні доводиться захищати свої міста, своїх громадян і свою критичну інфраструктуру.

- Як Росії вдається так швидко виготовляти зброю?

- Ми знаємо, що російська економіка перейшла на «воєнні рейки». З боку Нідерландів ми дуже активно співпрацюємо з нашою галуззю, з нашими виробниками, щоб переконатися в тому, що вони збільшують виробництво, що ми відкриваємо нові виробничі лінії, здійснюємо спільні закупівлі, які становлять великі замовлення для України.

Крім того, під час мого візиту до України ми обговорювали можливості збільшення виробництва в Україні, що, звісно, є найефективнішим способом.

На мою думку, треба пробувати все. Ми повинні працювати над виробництвом в Україні, ми повинні працювати над виробництвом в Європі, Сполучених Штатах, інших країнах. Ми також маємо подивитись, чи можливо знайти більше існуючих запасів, які можна використати.

Тож працюємо над всіма можливими варіантами.

- Що ви думаєте про пропозицію Єнса Столтенберга щодо створення фонду НАТО для України на 100 мільярдів євро ?

- Авжеж, ми маємо ще вивчити деталі цієї пропозиції генерального секретаря НАТО.

Ми зараз координуємо допомогу Україні в Контактній групі з питань оборони України, так званому форматі «Рамштайн». Це особливий формат як відповідь на широкомасштабне вторгнення Росії. На жаль, можливо, ця війна затягнеться надовго, тому я завжди зацікавлена у посиленні координації військової допомоги Україні. Тож я вважаю, що це дуже цікава пропозиція і з нетерпінням чекаю нагоди її обговорення в НАТО.

НІДЕРЛАНДИ ЗБИРАЮТЬСЯ ПЕРЕДАТИ 24 ВИНИЩУВАЧІ F-16

- У лютому ви сказали, що Україна отримає додаткові шість F-16 від Нідерландів. То скільки загалом F-16 Україна отримає від вашої країни? І коли ми їх отримаємо?

- Загалом ми збираємося передати 24 винищувачі F-16. Вони будуть передані Україні, як тільки все буде готово. Цей момент залежить від підготовки українських пілотів і технічного персоналу, а також, звісно, від інфраструктури. Ця передача – це спільна робота, спільні зусилля з Україною, а також із Данією, Сполученими Штатами та іншими країнами. Це важко, це складно, але це станеться. Наша коаліція сподівається, що вже цього літа ми зможемо почати поставки винищувачів F-16, спочатку данських, а потім і нідерландських.

- Чи правда, що ви з прем'єр-міністром Рютте особисто просили США допомогти Україні з F-16?

- Скажімо, ми обговорювали всі можливості з нашими партнерами та друзями. На мою думку, має значення те, що ми разом із Сполученими Штатами й Данією змогли ухвалити це рішення. Відтоді ми дуже наполегливо працювали, щоб забезпечити його виконання.

- Розкажіть, що ви відчували 24 лютого 2022 року коли дізналися про вторгнення Росії в Україну?

- Мені здається, що те, чого ми найбільше боялися, стало реальністю. Такою була моя перша реакція. А потім зʼявилося велике захоплення українським урядом і президентом, які вирішили залишитися в Україні. Як на мене, це був надзвичайно важливий момент. І з того часу ми наполегливо працювали, аби зробити все можливе для підтримки України. Я ніколи не забуду перший телефонний дзвінок, коли мені повідомили, що почалося повномасштабне вторгнення. Як я вже зазначала, негайна реакція була дуже важливою.

Зараз, більш ніж через два роки по тому, ми бачимо, що Україна веде неймовірну боротьбу з надзвичайною мужністю, але це можливо тільки за нашої підтримки, яка має продовжуватися. Я рішуче налаштована зробити все, що у моїх силах, аби допомогти Україні.

Ірина Драбок, Гаага

Фото: Ірина Драбок

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-