Теракт розвінчує створений пропагандистами образ «захисника Росії» Путіна - швейцарські ЗМІ

Теракт розвінчує створений пропагандистами образ «захисника Росії» Путіна - швейцарські ЗМІ

Укрінформ
Здійснений бойовиками "Ісламської держави" теракт у Підмосков’ї розвінчує пропагандистський образ Путіна як "успішного захисника Росії" та демонструє неправильне розставлення пріоритетів Путіним, який вигадав міфічну загрозу з боку України та проігнорував реальну.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у статті "Терор у Москві розвінчує пропагандистський образ Путіна" на сайті провідної швейцарської газети Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

"Кремль намагається відвернути увагу від своєї неспроможності захиститися від тероризму і залишається зацикленим на Україні. Насправді московська трагедія безжально викриває, наскільки помилково путінський режим розставляє пріоритети щодо захисту власної країни", - написав заступник голови закордонної редакції NZZ Андреас Рюеш.

Відповідно до нього, кривавий теракт у Москві, вчинений бойовиками "Ісламської держави", засвідчує, що небезпека від цієї організації залишається великою, і що в її прагненні вбити якомога більше християн теракти можуть статися і в Західній Європі.

Автор також вказує на те, що на Заході з існуванням загрози тероризму "до певної міри змирилися", оскільки вона неминуча в ліберальному суспільстві, яке небезпідставно відкидає тотальний нагляд з боку влади. Однак у поліцейських державах, таких як Росія, "проблема полягає в іншому".

"Путінський режим намагається легітимізувати своє правління, стверджуючи, що він ефективно захищає населення від усіх зовнішніх і внутрішніх "ворогів". З цією метою він претендує на абсолютну владу. Держава з диктаторським режимом може викликати довіру лише тоді, коли її гігантський апарат безпеки доводить свою ефективність. Натомість ми спостерігаємо кричущий провал", - йдеться у статті.

Як зазначається, російська влада не лише сама нічого не знала про терористичний осередок, який здійснив атаку в п’ятницю, але й проігнорувала американське попередження про можливий напад. Крім того, "скандальним є й те, що силовикам знадобилося так багато часу, щоб нарешті почати штурм концертного залу, який розташований поруч з урядовими будівлями в Московській області".

Швейцарський журналіст відзначає, що Путін та його найближче оточення не знали, як реагувати після нападу, і російський диктатор зробив свою першу заяву лише через 19 годин після нападу. При цьому він жодним чином не обмовився про загрозу з боку "Ісламської держави Хорасан", яка вже взяла на себе відповідальність за теракт, а натомість "цинічно сконструював іншу "зачіпку" та звинуватив Україну у покровительстві нападників та безпосередню причетність до теракту українських силовиків.

"Цей пропагандистський маневр є занадто прозорим. Путін явно хоче відвернути увагу від своїх невдач у боротьбі з тероризмом і використати трагедію для подальшого налаштування населення проти України. Немає жодних доказів, які б свідчили про відповідальність України за цей кривавий акт", - зазначив Рюеш.

Він підкреслює, що тверезий погляд на факти показує, що "атака не має нічого спільного з Україною чи Заходом", і нападники, вочевидь, були ісламістами з корінням у центральноазіатській республіці Таджикистан.

"Російський режим недооцінив терористичну загрозу, дозволив принаймні одному з іноземних підозрюваних в'їхати нерозпізнаним в країну з Туреччини і діяв некомпетентно під час нападу. Таким чином, пропагандистський образ Путіна як успішного захисника Росії був розвінчаний", - йдеться у статті.

Більше того, як переконаний автор, "масове вбивство в п'ятницю ввечері підкреслює, де ховаються реальні загрози для Росії".

"Оголошення війни з боку ІД-Х є серйозним викликом, особливо з огляду на те, що в Росії проживають мільйони мусульман і трудових мігрантів з країн Центральної Азії, серед яких терористи можуть вербувати собі помічників. З іншого боку, що Україна – це загроза, вигадано від А до Я режимом Путіна", - написав Рюеш.

Він додав, що для розв'язання Росією війни проти України "ніколи не було навіть найменшої причини з точки зору політики безпеки" – "цю кампанію можна пояснити лише манією влади старіючої кремлівської кліки".

"Таким чином, Путін абсолютно неправильно розставив пріоритети. Це підкреслює, наскільки Росії бракує керівництва, яке справді переймається безпекою країни і власного населення", - підсумував автор.

Читайте також: Китай дистанціюється від заяв Путіна про нібито причетність України до теракту в «Крокус Сіті Хол»

Як повідомлялося, увечері 22 березня у концертний зал «Крокус Сіті Хол» (місто Красногорськ поблизу Москви) вдерлися «люди в камуфляжі» та відкрили вогонь з автоматичної зброї. Під час атаки пролунали вибухи, спалахнула масштабна пожежа. Наразі відомо про 137 загиблих.

Відповідальність за напад взяло на себе терористичне угруповання "Ісламська держава – Хорасан" ("ІД-Х"), яке діє в Афганістані та Пакистані.

Очільник країни-агресора Володимир Путін у відеозверненні до росіян 23 березня сказав, що підозрювані у вчиненні теракту тікали в бік України, й українська сторона нібито приготувала "вікно" на кордоні, щоб прийняти їх.

Посол Білорусі у РФ Дмитро Крутой натомість спростував версію Путіна, заявивши, що спецслужби його країни допомагали росіянам спіймати підозрюваних у теракті, які могли планувати втечу через білорусько-російський кордон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-