Президент Латвії виступив за заборону імпорту російського зерна

Президент Латвії виступив за заборону імпорту російського зерна

Укрінформ
Латвійський президент Едгарс Рінкевичс виступив за заборону імпорту російського зерна, а також зазначив, що великою проблемою є те, що треті країни дають Росії можливість обходити санкції.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi з посиланням на пресконференцію президента.

«Я підтримую заборону імпорту російського зерна. Як із політичних, так і з економічних причин», - сказав Рінкевичс.

Він зазначив, що такий імпорт зерна, по-перше, є підтримкою «російської військової машинерії», по-друге, впливає на латвійське сільське господарство. Крім того, зерно, яке називається російським, може бути вкрадене з окупованих українських територій, підкреслив президент. При цьому воно також використовується Москвою як зброя в гібридній війні.

Читайте також: У Болгарії хочуть конфіскувати російський туристичний курорт на узбережжі

Президент зауважив, що дискусії про те, як заборонити торгівлю з Росією мінеральними добривами, різними продуктами харчування, включаючи зерно, не є новими. Та додав: досі більшість країн ЄС відповідних рішень не ухвалювали, і включити ці товари до санкційних списків досить важко.

Рінкевичс оприлюднив отримані "якийсь час тому" дані про річний обсяг торгівлі з Росією (не назвавши рік). За словами президента, він складає: у Латвії - 280 млн. євро, у Литви — 34 млн. євро, у Естонії — 83 млн євро, у Польщі - 221 млн євро. Глава держави наголосив, що ці дані ще уточнюються і треба бути обережними в їхній оцінці.

Також президент країни вказав на ще одну проблему - обхід Росією санкцій завдяки третім країнам. Він не назвав країни конкретно, проте підкреслив, що ця тема обговорюється країнами Балтії, і це в цілому непроста дискусія для Європи. «Я відкритий для ідей, які нарешті знизять залежність будь-якої нашої торгівлі від Росії та Білорусі», - підкреслив Рінкевичс.

Він наголосив, що знає про дискусію в Сеймі Латвії про запровадження додаткових мит для компаній, які торгують з Росією та Білоруссю, а також про те, що міністерства вже проводять аналіз наявної ситуації.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня на профільній міністерській зустрічі трьох країн Балтії була підтримана ідея про включення російського та білоруського зерна в пакет санкцій ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-