Сім країн Радбезу ООН й Україна засудили порушення Росією та КНДР резолюцій щодо зброї

Сім країн Радбезу ООН й Україна засудили порушення Росією та КНДР резолюцій щодо зброї

Укрінформ
Сім країн Ради безпеки ООН та Україна засудили порушення Росією та КНДР резолюцій Радбезу про заборону експорту північнокорейської зброї.

Як передає кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це йдеться в заяві, поширеній у середу перед засіданням Ради безпеки ООН, скликаним Сполученими Штатами щодо постачання Північною Кореєю озброєнь до Росії.

У заяві йдеться, що 30 грудня 2023 року, 2 січня 2024 року та 6 січня 2024 року Російська Федерація здійснила кілька руйнівних повітряних атак проти України, внаслідок яких десятки людей загинули й сотні дістали поранення. Ці жахливі напади були здійснені, зокрема, з використанням балістичних ракет і пускових установок, закуплених в Корейській Народно-Демократичній Республіці.

«Експорт зброї з КНДР в Росію кричущим чином порушує численні резолюції Ради безпеки ООН, які забороняють державам-членам ООН закуповувати зброю чи пов'язані з нею матеріальні засоби в КНДР і забороняють КНДР експортувати зброю чи пов'язані з ним матеріальні засоби», – нагадують автори заяви. Резолюції Ради безпеки ООН також забороняють розробку Північною Кореєю програм балістичних ракет.

Зазначається, що Росія як постійний член Ради безпеки «добровільно бере участь у цих порушеннях, демонструючи використання свого становища».

Заяву підписали Франція, Японія, Мальта, Республіка Корея, Словенія, Україна, Велика Британія і США. Ці країни рішуче засуджують порушення КНДР і Росією резолюцій Ради безпеки й закликають негайно припинити будь-які незаконні поставки зброї і сумлінно виконувати резолюції.

Читайте також: Кім Чен Ин заявив, що КНДР не має наміру уникати війни з Південною Кореєю

«Наші уряди підписали спільну заяву, у якій найрішучішим чином засуджуються ці поставки зброї, а також використання Росією цієї зброї проти України, і ми продовжимо працювати з союзниками і партнерами над виявленням, викриттям і протидією будь-яким таким поставкам зброї задля захисту міжнародного миру і безпеки», – ідеться в документі.

Як повідомляв Укрінформ щонайменше 47 країн виступили з рішучим засудженням Північної Кореї і Росії через порушення ними численних резолюцій Ради безпеки ООН, коли РФ незаконно отримала від Пхеньяна балістичні ракети та застосувала їх по мирних містах України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-