Генерали Китаю і США уперше за півтора року провели переговори

Генерали Китаю і США уперше за півтора року провели переговори

Укрінформ
Китай і Сполучені Штати поновили діалог між військовими. Начальники об’єднаних штабів двох армій генерали Лю Чженьлі та Чарльз К. Браун вперше за понад півтора року провели переговори у форматі відеоконференції.

Про це повідомляє оборонне відомство КНР, передає Укрінформ.

Як зазначається, у ході розмови Лю зазначив, що ключем до розвитку здорових, стабільних і стійких військових відносин між двома країнами є «правильне сприйняття Китаю Сполученими Штатами» і врахування інтересів та занепокоєння Китаю, зокрема, в тайванському питанні.

«Генерал Лю наголосив, що питання Тайваню є суто внутрішньою справою Китаю, яка не терпить зовнішнього втручання, і китайські військові будуть рішуче захищати національний суверенітет і територіальну цілісність своєї країни», - йдеться в повідомленні.

Китайське оборонне відомство також зазначає, що Лю закликав Сполучені Штати «щиро поважати територіальний суверенітет, морські права й інтереси Китаю в Південно-Китайському морі та бути розважливими у своїх заявах і діях заради просування китайсько-американських відносин».

У повідомленні пресслужби Пентагону про переговори йдеться, що генерал Браун наголосив на важливості збереження відкритих ліній зв’язку між військовими Сполучених Штатів і Китаю.

«Генерал Браун підтвердив важливість участі Народно-визвольної армії Китаю в предметному діалозі, щоб зменшити ймовірність непорозумінь», – зазначили в Міноборони США.

Як повідомлялося, адміністрація президента Джо Байдена неодноразово висловлювала занепокоєння через відсутність діалогу між Пентагоном і Міноборони КНР, який мав би запобігти випадковим збройним зіткненням між військовими двох країн.

Від початку року Пекін ігнорував запити Вашингтона на переговори між очільниками оборонних відомств, висуваючи умовою скасування американських санкцій проти тодішнього міністра оборони Лі Шанфу.

Після звільнення Лі в жовтні перешкода для діалогу зникла, проте Пекін до цього часу не призначив нового міністра оборони, через що, попри домовленість Байдена і Сі Цзіньпіна, діалог між військовими залишався замороженим.

Читайте також: Головним завданням Китаю і США є розвиток стабільних двосторонніх відносин – Ван Ї

Як повідомляв Укрінформ, лідер Китаю Сі Цзіньпін прямо сказав президенту США Джо Байдену під час їхнього нещодавнього саміту в Сан-Франциско, що Пекін «возз’єднає» Тайвань із материковим Кифтаєм, але часові рамки «возз’єднання» ще не визначені.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-