Чеський енергогігант ČEZ розпочав арбітраж проти Газпрому

Чеський енергогігант ČEZ розпочав арбітраж проти Газпрому

Укрінформ
Чеська державна енергетична компанія ČES розпочала арбітраж проти російської газової компанії Газпром на суму близько 1 млрд крон (41,4 млн євро) через порушення договору та скорочення постачання природного газу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Radio Prague International

Ситуація навколо постачання російського газу погіршилася минулого року після початку повномасштабного вторгнення військ росії в Україну. ЄС, реагуючи на розв'язання війни, ввів проти росії низку економічних санкцій.

Генеральний директор ČEZ Даніель Бенеш вважає, що насправді російська енергетична війна проти Європи почалася вже позаминулого року. росія відтоді поступово знижувала рівень заповнення газосховищ.

Початок міжнародного арбітражного розгляду у справі про порушення Газпромом договору та скорочення поставок замовникам глава ČEZ назвав на сьогодні єдиним можливим кроком.

Читайте також: Українська IT-армія зламала архів російського Газпрому

Прем'єр-міністр Чеської Республіки Петро Фіала наприкінці січня повідомив громадянам, що країна 2022-го скоротила залежність від постачання російського газу з 97% до рівня 4%.

російське блакитне паливо було замінено газом, що надходить з Норвегії та за допомогою закупівель LNG, що транспортується морським шляхом.

Читайте також: Єврокомісія дозволила Німеччині націоналізувати колишню «дочку» Газпрому

У планах Чеської Республіки повністю відмовитися від російського газу, а також і від нафти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-