Сущенка можуть обміняти на російського розвідника - Полозов

Сущенка можуть обміняти на російського розвідника - Полозов

Укрінформ
Не виключено, що затриманого Росією у Москві власного кореспондента Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" Романа Сущенка обміняють на затриманого нещодавно в Рівному агента головного розвідувального управління генерального штабу збройних сил Російської Федерації.

Таку думку висловив відомий російський адвокат Микола Полозов у ефірі «112 Україна».

«Я вважаю, що обмін можливий... Для спецслужб важливе не стільки громадянство, скільки користь та необхідність того чи іншого шпигуна чи агента. Тому, на мій погляд, цей схоплений СБУ шпигун може стати матеріалом для обміну Сущенка», - сказав Полозов.

Він нагадав, що Росія майже завжди не поспішає з допуском консула до того чи іншого політв’язня. Зокрема, додав правозахисник, до Надії Савченко свого часу українського консула також не пускали понад тиждень.

Полозов повідомив, що на сьогодні адвокат неправомірно затриманого журналіста Укрінформу Марк Фейгін перебуває в СІЗО "Лефортово", де планує зустрітися з журналістом.  «Потрапити до підзахисного у «Лефортово» є великою проблемою. Там існують спеціальні технології, які відрізняються від інших СІЗО. «Лефортово» не підпорядковується московському управлінню служби виконання покарання, а підпорядковується безпосередньо федеральній службі. Вони встановили свої правила, які ніхто зрозуміти не може», - наголосив Полозов.

Він розповів, що у цьому СІЗО у всіх адвокатів забирають посвідчення, а потім самі вирішують, кого пустити, а кого не пускати до підзахисних.

«В «Лефортово» утримують велику кількість людей, які цікавлять ФСБ, так звані «статусні» кримінальні справи, і, на мій погляд, це штучне обмеження права на відвідування консулом чи зустріч з адвокатом. Але влада не хоче на це впливати», - сказав Полозов.

Водночас, відповідаючи на запитання щодо перспектив справи Сущенка, він наголосив, що у правах, які пов’язані з переслідуванням українських політичних в’язнів на території Росії чи в Криму, суду немає взагалі як інституту. «Є люди у мантіях, які виконують завчасно встановлене замовлення, тому, на мій погляд, якщо ми говоримо про якісь юридичні перспективи, то ми лукавимо», - додав правозахисник.

На його думку, справа Сущенка має отримати максимальний медійний розголос. «Єдиний спосіб визволити - міжнародний тиск на керівництво РФ, бо зсередини тиснути немає сенсу», - вважає Полозов.

Стало відомо, що 9 жовтня співробітники контррозвідки Служби безпеки України затримали в Рівному агента головного розвідувального управління генерального штабу збройних сил Російської Федерації. Шпигуном виявився громадянин України, який постійно проживає в Росії. Він мав завербувати одного зі старших офіцерів штабу Сухопутних військ ЗСУ.

За передачу документів з грифом «таємно» та «цілком таємно», що стосуються бойової підготовки, озброєння, мобілізаційного розгортання та військового співробітництва Збройних Сил України з іноземними партнерами, агент ГРУ повинен був запропонувати українському офіцеру та його родині російське громадянство, а також гроші. Сума залежала від актуальності та важливості військових секретів.

Як повідомлялося, власного кореспондента Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" у Франції Романа Сущенка неправомірно затримали 30 вересня в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України.

У ГУР МОУ спростували цю заяву, зазначивши, що вона абсолютно не відповідає дійсності.

Московський суд заарештував журналіста до 30 листопада, а 7 жовтня йому було висунуто обвинувачення у шпигунстві.

Росія обіцяла допустити дипломатів до Сущенка у понеділок, 10 жовтня, проте потім перенесла зустріч українського консула з журналістом на 14 жовтня.

Роман Сущенко працює в Укрінформі з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-