Мудра розповіла, як працюватиме міжнародний Реєстр збитків від агресії РФ

Мудра розповіла, як працюватиме міжнародний Реєстр збитків від агресії РФ

Ексклюзив
Укрінформ
Реєстр збитків, завданих російською агресією почав приймати перші заяви, які можна подати через “Дію”. Поки йдеться про заяви на відшкодування за знищене або пошкоджене житло.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі сказала заступниця керівника Офісу Президента України Ірина Мудра.

“Ми починаємо роботу із заяв щодо знищення та пошкодження житла. Ця категорія була вибрана аргументовано, тому що на сьогодні в Україні уже є Реєстр пошкодженого та знищеного майна, який веде держава, і ця інформація буде доступною для передачі до міжнародного Реєстру, який є максимально цифровим. Так і було задумано, оскільки, зважаючи на попередні приклади історичних компенсаційних комісій, ми побачили, що робота з паперовими документами потребує дуже багато часу, ресурсів і фінансів. То ж було ухвалене рішення про те, що Реєстр є виключно цифровим. Відповідно вся інформація буде подана в електронному вигляді. Для цього буде застосована система “Дія”, яка на сьогодні зарекомендувала себе як потужна, надійна цифрова платформа”, - зазначила Мудра.

Вона також підкреслила, що після подачі заяви Секретаріат Реєстру фіксує, обробляє, систематизує, класифікує подані заяви. Після того, як за рішенням Ради Реєстру заяву буде внесено до Реєстру збитків, вона разом з доказами та інформацією буде зберігатися до моменту передачі до комісії з розгляду заяв, яку ще належить створити.

Читайте також: У Гаазі оголосили про початок роботи міжнародного Реєстру збитків

“Її наразі немає, але цю інформацію зберігатимуть, допоки комісія не буде створена. Отже, якщо є будь-які файли, інформація, документи, відео, фотофіксація події, разом із заявою їх слід завантажити під час заповнення заяви в “Дії”. Якщо вони будуть недоступними, нечитабельними чи пошкодженими вірусами, то така заява не зможе бути прийнята в обробку Реєстром. Проте це не означає, що заяву не можна подати повторно”, - каже Мудра.

Вона також пояснила, що дуже важливо разом із інформацією про заявника надати інформацію, яка підтверджує, що збитки було завдано через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

“Немає обмежень щодо подання доказів. Окрім заповнення обов’язкових полів чи надання встановлених правилами документів, особа може подати всі ті докази, які вважатиме за потрібне для підтвердження своїх збитків. Певна інформація може бути на рівні відповідей “так” чи “ні”, інша підтягнеться з “Дії”, якщо йдеться про інформацію з державних реєстрів та баз даних. Інформація про майно, яке було пошкоджене. Тут людина може надати все, що в неї є: відеофіксацію, фотофіксацію, експертні оцінки, акти огляду, тобто будь-яку наявну інформацію, яка свідчитиме про знищене або пошкоджене житло. Також важливо сказати, що буде розділ у цій заяві щодо того, чи подавала особа відповідну заяву до українського Реєстру пошкодженого майна. Це потрібно буде зазначити, адже подвійного відшкодування бути не може. Проте, звісно, якщо особа вважає, що збитків завдано на суму більшу, ніж вона отримала від держави Україна як допомогу за програмою єВідновлення, то вона має право подати таку інформацію. Також зручно, що при занесенні інформації до Державного реєстру пошкодженого або знищеного майна був здійснений експертний огляд і складений відповідний акт. На першому етапі, заяву щодо знищеного чи пошкодженого майна зможуть подати власники того житла, щодо якого складено цей акт обстеження”, - наголосила Мудра.

Найближчим часом, за її словами, заяви зможуть подати і всі інші власники житла: “Проте Реєстр не здійснює оцінки заяв по суті і не присуджує жодних виплат чи компенсацій, адже процедури, правила щодо відшкодування – це вже наступний етап. Це етап, який здійснюватиме компенсаційна комісія. Проте вся інформація буде разом із базою даних Реєстру збитків передана цій комісії, з розгляду заяв після її створення. І ми над цим саме зараз працюємо”.

Читайте також: Запуск Міжнародного реєстру збитків: Шмигаль прогнозує до 8 мільйонів заяв від українців

Вона додала, що інформація про форму й правила заповнення заяви вже є доступною для громадян як на сайті Реєстру збитків двома мовами: українською й англійською, так і на сайті Мін'юсту. На сторінці Мінʼюсту створений спеціальний розділ «Міжнародний Реєстр збитків», де вся ця інформація роз'яснена покроково: що потрібно особі зробити, щоб подати заяву.

Мін'юст додатково вестиме роз'яснювальну роботу для громадян і через центри безоплатної правової допомоги.

Як повідомляв Укрінформ, Реєстр збитків завданих агресією РФ проти України – це перша складова глобального компенсаційного механізму, розробку якого ініціювало Міністерство юстиції України у травні 2022 року разом із міжнародними партнерами. Передбачається, що компенсаційний механізм включатиме Реєстр збитків, та в майбутньому - комісію з розгляду заяв та відповідний фонд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-