У Польщі стартували навчання українських медиків із авіаційної евакуації

У Польщі стартували навчання українських медиків із авіаційної евакуації

Фото
Укрінформ
У Варшаві на авіаційно-рятувальній базі розпочалося навчання першої групи медиків з України із евакуації повітряним шляхом поранених військових і цивільних осіб.

Участь у навчальному курсі беруть 10 українських медиків з п’яти регіонів - Київщини, Львівщини, Черкащини, Одещини та Івано-Франківщини, передає кореспондент Укрінформу.

Під час брифінгу для ЗМІ у рамках відкриття курсу директор авіаційно-рятувальної служби (LPR) Польщі Роберт Галозковський підкреслив, що його служба вже 13 років співпрацює з Україною у сфері організації навчань українських медиків та фельдшерів, взаємного обміну досвіду у питанні порятунку людей. Натомість війна, за його словами, змусила змінити підхід до цієї підготовки.

“Зараз ми мусимо підтримувати українських колег в організації курсів з тактичної медицини, оскільки війна – це не дуже комфортні умови для порятунку пацієнтів, а намагання подбати про життя рятувальників, які перебувають у червоній зоні, це – надання допомоги, але, насамперед, безпечна евакуація із зони загрози і транспортування постраждалих до шпиталю”, - зазначив Галозковський.

Він повідомив, що нещодавно завершився великий 15-тижневий проєкт щодо перепідготовки українських медиків та фельдшерів, в якому взяли участь 550 осіб з України.

Галозковський поінформував, що навчання триватимуть до 21 грудня і включатимуть як медичні елементи, так і співпрацю в авіаційному екіпажі. Останнім етапом навчання буде чергування українських медиків на 10 базах LPR по всій Польщі: разом з польськими рятувальними екіпажами вони вилітатимуть на екстрені виклики.

У Польщі стартували навчання українських медиків з авіаційної евакуації / Фото: Юрій Банахевич. Укрінформ

Своєю чергою голова Бюро національної безпеки (BBN) Польщі Яцек Сєвєра нагадав, що цей проєкт реалізовується у рамках ініціативи перших леді України та Польщі Олени Зеленської й Агати Корнгаузер-Дуди.

Він підкреслив, що сьогодні українські медики навчатимуться виконанню завдань, пов’язаних з медичною евакуацією із зони бойових дій. В майбутньому вони творитимуть основу цивільної рятувально-евакуаційної служби.

Читайте також: Зеленський на Харківщині вручив нагороди військовим медикам і бійцям ЗСУ

Глава МОЗ Польщі Адам Недзельський повідомив, що навчання українців здійснюватиметься не лише у Варшаві, але й на кількох авіаційно-рятувальних базах на території Польщі. Він зауважив, що розпочинається перший із циклу кількох курсів медичної евакуації. Міністр наголосив на дуже добрій співпраці з МОЗ України у питаннях проведення навчань та запровадженні нових європейських практик у галузі медицини в Україні.

“Ми допомагатимемо Україні увійти в європейські структури, здійснюючи навчання на шляху зближення України з ЄС”, - наголосив він.

Своєю чергою заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак зазначила, що співпраця між Києвом і Варшавою у медичній сфері є дуже плідною. Зокрема, у сфері співпраці щодо медичної евакуації упродовж дев’яти місяців війни до Польщі та через територію РП до інших країн було евакуйовано понад 2 тис. постраждалих громадян України. Завдяки співпраці з польськими колегами, медичним хабом в РП й міжнародною асоціацією дитячих онкологів понад 1,5 українських дітей з онкологічними захворюваннями лікуються у провідних європейських клініках, зокрема і на території Польщі.

Вона звернула увагу, що українські лікарі зараз у прифронтових районах виконують свою роботу у дуже складних умовах, часто не маючи світла, води, опалення.

“Тому для нас дуже важливою є підтримка наших колег в Польщі”, - наголосила Микичак.

Вона подякувала польській стороні за те, що рівень програми медичної підготовки українських фахівців піднявся на рівень безпеки країни, адже медицина сьогодні є дуже важливою складовою національної безпеки України.

У коментарі Укрінформу заступниця міністра зазначила, що у першому курсі беруть участь найбільш підготовлені українські фахівці, які представляють Київську, Львівську, Черкаську, Одеську та Івано-Франківську області. Далі до схожих курсів долучатимуться українські медики з усіх регіонів країни.

Лікар з медицини невідкладних станів Київського обласного центру екстреної медичної допомоги Артур Якущенко у коментарі агентству висловив думку, що найцікавішою складовою 10-денного курсу навчання буде велика кількість практичних занять, зокрема у складі реальних бригад аеромедичної евакуації.

Читайте також: Україні передали мобільну лабораторію для контролю за інфекційними захворюваннями

“Ми сподіваємося, що дуже скоро закінчиться ця війна і на території нашої держави розпочне на повну потужність діяти аеромедична евакуація, яка покращить якість надання медичної допомоги в Україні”, - наголосив він.

Лікар зазначив, що загалом п’ять груп пройдуть навчання в Польщі за такою програмою.

Як повідомлялося, у польських шпиталях лікуються десятки українських військових, які отримали поранення в результаті російської збройної агресії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-