Визнання Росією ОРДЛО не має і не матиме правових наслідків, це територія України – Джапарова

Визнання Росією ОРДЛО не має і не матиме правових наслідків, це територія України – Джапарова

Укрінформ
Визнання Росією самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України не має і не матиме правових наслідків, вони залишаються територією України.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова на брифінгу в Укрінформі.

«Хочу наголосити, що рішення Російської Федерації не має і не матиме правових наслідків. Окремі райони Донецької та Луганської областей України залишаються невід’ємною частиною України, тимчасово окупованою Російською Федерацією», - сказала Джапарова.

Читайте також: У МЗС анонсували візити в Україну чотирьох прем’єрів

Вона додала, що водночас ми розуміємо, що це рішення ускладнює дипломатичний процес, який Україна намагається максимально використати, залишаючи вікно для перемовин.

"Це різко збільшує ескалацію ситуації й у принципі фактично означає одноосібний вихід РФ з Мінських домовленостей та ігнорування рішень «нормандської четвірки», - констатувала перша заступниця міністра.

Джапарова також підкреслила, що визнання так званих «республік» підриває всі мирні зусилля і руйнує переговорні формати, над якими працює не тільки Україна, а й ряд наших партнерів, у тому числі стратегічних.

Читайте також: Країни Заходу мають консенсус щодо жорстких санкцій проти Росії – Кулеба

Як повідомлялося, 21 лютого президент Росії підписав укази про визнання двох самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України. Угоди між цими квазіреспубліками й Росією передбачають надання їм військової допомоги. Росія, таким чином, відкрито визнала свою військову присутність на території ОРДЛО.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 22 лютого під час брифінгу у Вашингтоні заявив, що свою позицію щодо Мінських угод після визнання Росією ОРДЛО Україна визначить додатково.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-