Понад 40% українців не готові до поступок Росії в обмін на припинення збройної агресії

Понад 40% українців не готові до поступок Росії в обмін на припинення збройної агресії

Опитування
Укрінформ
У разі загострення воєнного конфлікту 43% українців виступають проти будь-яких поступок Росії, навіть за умови обіцянок з боку РФ припинити агресію проти України.

Про це свідчать результати опитування, презентованого в Укрінформі Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, повідомляє кореспондент агентства.

«Що дуже важливо, 43% українців взагалі б не підтримали жодні кроки назустріч Росії. Якщо говорити про регіональний розподіл щодо поступок, то лише на Донбасі 52% вважають, що український уряд має відмовитися від вступу України до НАТО, щоб зупинити агресію Росії. 55% на Заході, 40% на Півдні, 30% на Сході, 45% в Центрі кажуть, що взагалі не треба йти на поступки Росії. Тобто в усіх регіонах це або абсолютна більшість, або відносна більшість, і винятком є Донбас», - зазначив науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олексій Гарань.

Читайте також: Половина українців готові воювати чи допомагати армії

Він додав, що відмовитись від вступу до НАТО готові лише 14,5%, піти на федералізацію України – 4%, на надання особливого статусу окупованим територіям – лише 8%, але в результаті рішення Росії (про визнання Росією самопроголошених «ДНР» та «ЛНР» - ред.) нам тепер не треба імплементувати особливий статус, зауважив Гарань. Дуже невелика кількість українців – лише 4% - виступає за відновлення постачання води в окупований Крим, 2,7% - щоб визнати Крим російським.

«Дуже показово, що більшість виборців «Батьківшини», «ЄС» та «Слуги народу» не готові підтримати владу, якщо та пішла би на поступки Росії. Серед виборців «Європейської Солідарності» не готові до поступок 68%, серед виборців «Слуги народу» - 57%. Відмовитися від вступу України до НАТО готові 7% виборців «СН», 7,8% - «Батьківщини» і лише 3% - «Європейської солідарності». Тут ми можемо теж говорити, що більшість українців різних політичних орієнтацій правильно все розуміють», - прокоментував Гарань.

Загрозу дій з території Білорусі вважають високою 12% опитаних, середньою – 25%, низькою – 36%. «Проте зараз ці цифри виглядали б інакше», - зауважив він.

Читайте також: Лише 7% українців не бачать загрози з боку Росії

Також Гарань додав, що до вчорашнього дня могло б ітися про якісь компроміси, адже є опитування, які показують, що українці готові до амністії, за винятком дійсно винних у злочинах, готові не люструвати людей, які працюють в так званих державних структурах так званих «народних республік», зокрема вчителів, лікарів, - за винятком керівників, які брали участь в якихось злочинних діях, - але вчорашнє рішення показує, що про такі компроміси зараз навіть говорити немає сенсу, тому що ситуація розвивається в зовсім іншому руслі.

Загальнонаціональне репрезентативне опитування було проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології протягом 1–12 лютого 2022 року. Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип поселення та область проживання.Максимальна теоретична похибка вибірки не перевищує 2,2%. Склад макрорегіонів: Захід – Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області; Центр – Вінницька, Житомирська, Київська, Кіровоградська, Полтавська, Сумська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська області та м. Київ; Південь – Запорізька, Миколаївська, Херсонська, Одеська області; Схід – Дніпропетровська, Харківська області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-