Порада туристу: «Книги про подорожі по воді»

Порада туристу: «Книги про подорожі по воді»

Укрінформ
Нова добірка книг про подорожі від Укрінформу. Цього разу ми відправимося в подорож безкрайніми, стихійними і важко переборними водними просторами.

«Книги про подорожі по воді» - список куди коротший, ніж попередні («Книги про подорожі», «Книга однієї країни»), але не менш захоплюючий і захоплюючий. І так само, як і минулі списки, цей не удолось заповнити повністю всіма книгами про таких подорожах.

«Простаки за кордоном, або Шлях нових прочан» – Марк Твен

«Тільки про дві речі ми будемо шкодувати на смертному одрі - що мало любили і мало подорожували»

Ця іронічна, дотепна і пізнавальна історія про подорожі американців по Старому Світу підкорила читачів і розійшлася величезним тиражем. А сам Марк Твен, уперше спробував себе в жанрі дорожніх нотаток, прийшов до висновку, що той, хто весь вік живе в одному якому-небудь куточку світу, ніколи не навчиться терпимості, не зуміє широко і тверезо дивитися на життя. Саме з «Простаків за кордоном» почалася літературна кар'єра знаменитого американського письменника Марка Твена.

Півроку молодий журналіст провів на борту пароплава «Квакер-Сіті» в компанії співвітчизників, які здійснювали розважальну поїздку по Європі і Святій Землі. Вони побували в Марокко, Венеції, Римі, Парижі, Єрусалимі, Одесі, двічі перетнули Атлантичної океан і живими і неушкодженими зійшли на берег в Нью-Йоркському порту.

«Фрам у полярному морі» – Фрітьоф Нансен

Ім'я мандрівника, полярного дослідника, громадського діяча Фрітьофа Нансена увійшло в історію людства. Знаменитий дрейф "Фрама" через Північний Льодовитий океан, санний похід до Північного полюса були успішно здійснені тільки завдяки оригінальності і ясності мислення дослідника і керівника, який продумав кожну деталь цих таких значущих для людства і науки подорожей.

У Нансена також є книги про інші його подорожі: «Через Сибір», «У країну майбутнього. Великий Північний шлях з Європи до Сибіру через Карське море», «На крайній півночі: Життя ескімосів», «У країні льоду і ночі», «На лижах через Гренландію» та інші.

«Один в океані» – Слава Курилов

За професією - океанограф, по натурі - романтик, Слава Курилов був у Радянському Союзі оголошений невиїзним, але змиритися з цим не побажав. У грудні 1974 року він утік з туристичного лайнера "Радянський Союз" поблизу Філіппін. Без їжі і пиття, без морського спорядження, оснащений лише маскою і ластами, він проплив до філіппінського берега близько ста кілометрів, провівши в океані майже три доби. Ця книга про його шлях до свободи, написана ним самим і яка побачила світ після його смерті.

«Сила мрії» – Джессіка Уотсон

Автобіографічна книга дівчини, яка завжди мріяла здійснити далеку подорож по воді. У 12 років Джессіка говорить батькам, що збирається здійснити навколосвітню подорож. У 14 вона миє посуд у ресторані, а на зароблені гроші навчається мореплаванню. У 16 – поодинці пропливає навколо Землі на маленькій рожевій яхті і стає знаменитою. Незважаючи на дуже юний вік, відсутність грошей і несхвалення з боку оточуючих, Джесіці вдалося за два роки відточити навички мореплавства, знайти спонсорів і вмовити батьків відпустити її в навколосвітню подорож...

Джессіка Уотсон в 2010 році побила рекорд, ставши наймолодшим мореплавцем, який здійснив навколосвітню невпинну одиночну подорож на яхті.

У книзі описується абсолютно все: чому Джессіка вирішила це зробити, як підготувати себе до самостійної подорожі в океані, вся необхідна термінологія, безпосередньо опис самої подорожі і багато іншого.

Дівчина також вела свої відеощоденники, які можна подивитися на YouTube.

«За бортом по своїй волі» – Ален Бобмар

У 1951 році в госпіталь в Булоні прибула машина з жертвами корабельної аварії. Всередині було 43 людини, жодного з яких врятувати не вдалося, хоча аварія сталася біля берега, море було спокійним, а люди були в рятувальних жилетах. Саме тоді у Алена Бомбара, одного з лікарів госпіталю, народилася його неймовірна ідея.

Бомбара давно цікавило, чому люди так рідко виживають після корабельних аварій, навіть якщо виявляються в шлюпці з запасом їжі та води. Людей вбиває страх, стверджував Бомбар, і вирішив довести, що вижити можна. План полягав у тому, щоб перетнути океан на гумовому човні, харчуючись тільки дарами моря. Ален Бомбар — перша людина у світі, що перетнула під вітрилом Атлантичний океан на надувному гумовому човні, сконструйованої за зразком рятувальних плавзасобів свого часу, забезпеченою лише стандартним набором для потерпілих корабельну аварію і недоторканним запасом продуктів, збереження якого була офіційно засвідчена по закінченні експерименту.

Плавання тривало 65 днів, за цей час Бомбар не раз голодував і страждав від спраги, потрапив у шторм і не спав ночами, стежачи по п'ятах за рибою-меч, яка тільки і чекає моменту, щоб проткнути човник. У Бомбара не було їжі, крім риби й планктону, а на початку не було навіть дощової води – він пив морську воду або сік риб. Було то дуже холодно, то нестерпно спекотно...

«Немислима подорож» – Чей Блайт

Чея Блайта завжди вабили пригоди. Навколосвітня на парусній яхті проти пануючих вітрів тривала 292 дні. Майже весь цей час Блайт боровся з вітром і штормом, але наступ штилю став ще гіршою мукою, адже тоді яхта не рухалася до дому! Як Блайт примудрявся управлятися поодинці – загадка. У книзі описуються вся подорож автора – її труднощі та їх подолання, а також думки героя і його зустрічі з іншими людьми на шляху.

«Навколо світу на «Полонезі» – Кшиштоф Барановський

Автор книги — польський яхтсмен і журналіст— розповідає про два плавання, здійснених ним у 1972-1973 роках: у IV гонці одинаків через Атлантику і навколо світу на яхті «Полонез». Під час цих плавань Кшиштоф Барановський регулярно посилав в газету «Трибуна люду» репортажі, цикл яких і пропонується увазі читачів. Ця невелика книга написана лаконічно, стримано і дуже щиро, з м'яким гумором. У ній багато цікавих роздумів автора про одиночне плавання на маленькій яхті.

«Фрегат «Паллада» – Іван Гончаров

Цикл нарисів Івана Олександровича Гончарова 'Фрегат 'Паллада' був уперше опублікований у середині 50-х років XIX століття. В основу лягли враження від експедиції на військовому фрегаті 'Паллада' в 1852-1855 рр. до берегів Японії з дипломатичними цілями. Експедиція тривала майже два з половиною роки. Гончаров побував в Англії, Південній Африці, Індонезії, Японії, Китаї, на Філіппінах і на безлічі невеликих островів і архіпелагів Атлантичного, Індійського і Тихого океанів. Висадившись на березі Охотського моря, Погоди, Гончаров проїхав сухим шляхом через усю Росію і повернувся в Петербург 13 лютого 1855 року.

«Основний сенс просторової моделі «Фрегата Паллади» — повалення романтичної екзотики. Руйнування штампів в антитезі далеке/близьке, чуже/своє, екзотичне/побутове створює образ спільного сумісного руху всіх культурних просторів Землі від невігластва до цивілізації. Звідси екзотика часто обертається некультурностью, а цивілізація — жорстокою безсердечністю. Ці протиставлення, на думку Гончарова, повинні бути зняті єдиною моделлю, в якій динаміка і прогрес позитивно протистоять статиці. Антитеза романтичного Сходу і «позбавленої поезії» цивілізації, багато разів повторювана в літературі Гончаровим, замінюється протиставленням застою і розвитку» ,- Ю. М. Лотман.

«Середній шлях. Карибська подорож» – Відіадхар Найпол

Карибська подорож B. C. Найпола, повне гумору і пристрасті, не тільки дає внутрішнє бачення повсякденного життя аборигенів одного з регіонів романтичного туризму (Тринідад і тобаго, Ямайка, Мартініка, Суринам...), але і дозволяє замислитися про вражаючі паралелі між нашим світом і пост-колоніальними «тринидадскими» мотивами.

У 2001 році Найпол став лауреатом Нобелівської премії з літератури за «непохитну чесність, що змушує нас замислитися над фактами, які обговорювати зазвичай не прийнято». У автора є десятки інших книг, більшість яких він написав саме під час подорожей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-