ЦРУ підтвердило, що хакерські атаки Росії мали на меті допомогу Трампу - WP

ЦРУ підтвердило, що хакерські атаки Росії мали на меті допомогу Трампу - WP

Укрінформ
Центральне розвідувальне управління США дійшло висновків, що хакерські атаки з боку Росії на офіційні інституції в Сполучених Штатах під час президентської кампанії були спрямовані безпосередньо на підтримку Трампа, а не на дискредитацію самого процесу демократичних голосувань.

Про це йдеться в матеріалі впливового американського видання The Washington Post із посиланням на оцінку спецслужб.

"ЦРУ дійшло висновку в засекреченій експертизі, що Росія втрутилася у вибори 2016 року для того, щоб допомогти Дональду Трампу перемогти на президентських виборах, а не просто підірвати довіру до виборчої системи США", - стверджує видання.

Спецслужби виявили осіб, які мають зв'язки з російським урядом. Вони передали WikiLeaks тисячі вкрадених листів з серверу Національного комітету Демократичної партії та інших джерел, у тому числі, з комп'ютеру голови виборчої кампанії Гілларі Клінтон. Цю інформацію підтвердили в офіційних колах американської влади, де описали виявлених осіб як персонажів, відомих розвідувальному співтовариству США в межах більш широкої операції на користь Трампа та з дискредитації шансів Клінтон.

"Це - оцінка розвідувального співтовариства, що метою Росії в цьому випадку було формування переваги одного кандидата над іншим, допомогти Трампу виграти вибори",- сказав з цього приводу високопоставлений чиновник, який був присутній на розвідувальному брифінгу для сенаторів США. "Це є загальною думкою", - підкреслив він.

Адміністрація Обами протягом кількох місяців обговорювала, як їй реагувати на ймовірне втручання з боку РФ. У вересні, під час секретного брифінгу для лідерів конгресу, лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл висловив сумніви з приводу достовірності розвідданих.

Сам же Трамп так само відхилив висновки розвідувального співтовариства про хакерське втручання Росії. "Я не вважаю, що вони зашкодили" виборам, сказав він у інтерв'ю журналу Time цього тижня, додавши, що це могла бути і не Росія, а, наприклад Китай чи взагалі сторонні особи.

Водночас, за інформацією інших джерел, багато питань поки залишаються без відповіді. Наприклад, спецслужби не мають конкретних розвідданих, які прямо підтверджують те, що особами, виявленими американською розвідкою, керували з Кремля. Ці персонажі перебувають у "одному кроці" від російського уряду, однак вони не є представниками уряду. Хоча, йдеться в публікації, в Москві вже використовували посередників для участі в чутливих розвідувальних операціях.

Як повідомляв Укрінформ, у п'ятницю представниця адміністрації Білого дому підтвердила, що президент США Барак Обама доручив розвідувальному співтовариству провести повний огляд хакерських атак з боку Росії, що сталися під час виборів 2016 року. Детальна доповідь має надійти нинішньому главі Білого дому до моменту завершення терміну його президентських повноважень у січні наступного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-