Вчені розробили тканину, яка генерує енергію

Вчені розробили тканину, яка генерує енергію

Укрінформ
Вчені з Технологічного інституту Джорджії розробили тканину, яка генерує електроенергію за рахунок сонячного світла і рухів людини.

Про це повідомляє Naked Science.

Нова тканина здатна генерувати електроенергію за рахунок руху з допомогою трибоелектричного ефекту, що являє собою процес вироблення енергії при терті двох матеріалів один об одного.

Дослідники використовували так звані трибоелектричні наногенератори на основі волоконної, які поряд із сонячними батареями у вигляді дроту з'єднуються за допомогою вовняної нитки, щоб створити єдиний матеріал.

«Гібридний енергогенеруючий текстиль являє собою нове рішення для зарядки переносних пристроїв», – говорить один з авторів розробки.

Щоб перевірити свою розробку, дослідники створили невеликий прототип, який випробували в реальних умовах. Зразок нового матеріалу розміром 4х5 см зміг зарядити конденсатор ємністю 2мФ до 2В протягом однієї хвилини. Такої кількості енергії може вистачити, щоб заряджати невеликі портативні пристрої, такі, як фітнес-трекери або «розумний» годинник.

На додачу до своєї здатності виробляти енергію з двох джерел новий матеріал є гнучким, дихаючим і легким, що дозволяє без проблем використовувати подібну тканину при виробництві одягу, наметів, штор та інших текстильних виробів. Крім того, як заявляють розробники, виробництво нового матеріалу є відносно простим і дешевим.

У майбутньому дослідники планують підвищити міцність тканини і знайти спосіб ефективного захисту від вологи і пилу.

Фото: ©news.gatech.edu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-