Україна має перейти на цифрове радіомовлення у форматі DAB+ - експерт

Україна має перейти на цифрове радіомовлення у форматі DAB+ - експерт

Укрінформ
В українському радіопросторі потрібно запровадити цифрове радіо у форматі DAB+, що надасть значні переваги над форматом FM у поширенні радіосигналу по всій території України.

Про це у п’ятницю на експертному семінарі "DAB+ Цифрове радіо" заявила директор проектів WorldDAB Берні О'Ніл, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"FM-хвилі перенасичені та спостерігається велика конкуренція за радіоаудиторію. DAB+ має великі переваги. Зокрема, це чистий звуковий сигнал. Також мовники зможуть передавати тексти, картинки та інші дані. Розширювати власні бренди і контент. Україна матиме великі перспективи,  впровадивши DAB+", - сказала О'Ніл.

Вона додала, що мовлення у такому форматі охоплює всю Європу. І вже в деяких країнах призначено час відключення FM-мовлення. Наприклад, до 2017 року повністю переходять на формат DAB+ Норвегія та до 2020 року - Швейцарія.

У свою чергу виконавчий директор Міжгалузевого об'єднання "Радіокомітет" та Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина М'яснікова наголосила, що  Україна зможе перейти на радіомовлення у форматі DAB+ лише після подолання основних викликів, які дослідив "Радіокомітет". Зокрема, Національні мережі радіостанцій потребують ресурсів для побудови власних мереж, а також  потрібно внести зміни в законодавство України, яке на даний час обмежує можливість різноманітності форматів радіостанцій.

Технічний директор "Радіо Вроцлав" Мірек Островскі зауважив, що завдяки сигналу DAB+ вже  55,6% польського населення має змогу безперешкодно слухати радіо з чистим звуковим сигналом.

Раніше Нацрада з питань телебачення і радіомовлення повідомляла, що позиція стосовно впровадження цифрового радіо серед країн Європи неоднозначна. І Україна ще до кінця не визначилася, чи потрібно проводити масштабну цифровізацію радіопростору. У найближчі роки планується провести низку досліджень, які стануть основою для подальших рішень щодо розвитку цієї інформаційної сфери. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-