Українці мають один із найнижчих рівнів страху ядерної загрози

Українці мають один із найнижчих рівнів страху ядерної загрози

Опитування
Укрінформ
Україна входить до країн, громадяни яких мають один із найнижчих рівнів страху щодо ядерної загрози.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати опитування соціологічної групи «Рейтинг» для інституту досліджень Gallup International, яке провели наприкінці 2023 року. 

За даними опитування, загалом протягом року у світі не відбулося значного зменшення страхів від ядерної загрози. Дві п'ятих опитаних зараз бачать високий ризик використання ядерної зброї. Майже така ж частка оцінок помірного ризику, і лише 14% не бачать ризику.

«В цілому у європейських країнах менше респондентів оцінюють загрозу застосування ядерної зброї як високу, ніж в країнах Азії, Африки та Південної Америки, де оцінки щодо ядерної загрози більш песимістичні. Водночас найбільше бояться ядерної загрози серед європейських (країн - ред.) Італія, Португалія, Румунія, де більше половини оцінила загрозу як високу», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Застосування Росією ядерної зброї в Україні та за її межами вкрай малоймовірне - ISW

Водночас Індонезія, Нігерія, Еквадор, Сирія та Аргентина мають найвищий показник оцінки ядерної загрози як високої.

Натомість Україна, Іран, Пакистан та Вірменія мають найвищий відсоток, що такого ризику немає.

Як зазначають соціологи, наймолодша група респондентів має найбільш песимістичні оцінки щодо ядерної загрози.

Міжнародне опитування Gallup International End of Year Survey (EoY) – це щорічне дослідження, започатковане в 1977 році. Відтоді опитування проводиться щороку. Цього року проєкт проводився в 41 країні світу. Розмір вибірки: усього було опитано 40 428 осіб у всьому світі. У кожній країні протягом жовтня-грудня 2023 року було опитано репрезентативну вибірку в близько 1000 осіб. В Україні опитування проводила група «Рейтинг».

Як повідомлялося, наприкінці 2022 року США почали «ретельно готуватися» до можливого ядерного удару Росії по Україні. 

Кремлівський лідер Володимир Путін 29 лютого 2024 року під час «послання до Федеральних зборів» пригрозив «можливим інтервентам» із Заходу «конфліктом із застосуванням ядерної зброї» та «знищенням цивілізації». 

Офіційний Вашингтон назвав заяви Путіна про можливість застосування ядерної зброї «безвідповідальною риторикою» та нагадав, що Сполучені Штати попередили Росію про можливі наслідки в разі такого кроку. 

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-